вторник, 21 януари 2014 г.

Протестиращи срещу закона за продажбата на земя на чужденци, демонстрират пред МС

Протест срещу искането за отмяна на мораториума върху продажбата на земя на чужденци се провежда пред служебния вход на Министерски съвет, съобщи „Фокус".

„Събрали сме се около 50 човека, като смятам, че това са достатъчно хор. Протестиращите тук имаме подкрепата на много хора, и изразяваме мнението на много повече от тези, които сме се събрали. В момента всичко е мирно и тихо, има полицаи, които охраняват, както и телевизии и едно радио, които отразяват. Обстановката е абсолютно спокойна", заяви Боряна Рашкова от Информационен център „За Земята на България" и член на фейсбук групата „За Земята на България".

„Донесли сме торбички със земя от почти всички краища на България, като сме написали местата, от които идва тя. Имаме табелки: „Земята не се продава, тя е неделима част от територията на България", като под всеки надпис има краят или населеното място, от което идват протестиращите хора - Родопи, Странджа, Сакар, Варна, и т.н. В момента, хората наистина трябва да разберат, че това, което искат да продават, е територията на България, държавната земя, която вече е преминала в частни фирми и фондове. Те просто чакат гласуването на закон за свободната продажба на земя на чужденци и българската територия отива в чужди ръце. Тази територия е различна от земеделска земя или градска част.

Просто това наистина е държавната земя, нашата територия, което никъде по никакви закони и правила не би трябвало да се случва", каза още Рашкова.
По думите й - в момента Конституционният съд заседава, съдейки по това, което излиза на техния сайт.

Проектът „За Земята на България" е внесъл отворено писмо миналата седмица до Конституционния съд, с три приложения, в които твърди и доказва, че промяната на чл. 22 от 2004 г. от Конституцията е абсолютно противоконституционна. Приложили сме декларацията, която сме внесли до парламента, с искане да се върне този член 22, неправомерно променен тогава, уведомили сме, и че ще бъдем тук днес. Това отвореното писмо внесохме миналата седмица в КС, до президента и до парламента, обясни Рашкова.
Протестиращите ще останат пред служебния вход на Министерски съвет до приключване на заседанието на Конституционния съд.

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2911075