вторник, 21 януари 2014 г.

Докога богатите ще отървават затвора

Все още минава номерът, че ако си богат и разглезен може и да не си виновен

Докога богатите ще отървават затвора

В обществото винаги има напрежение по отношение на взаимоотношенията между богатите и закона. При това не само в новите демокрации от Източна Европа, към които се причисляваме, но и в Съединените щати. Многобройни са случаите в цял свят, в които хората с пари дори не стигат до съд, а ако стигнат, се отървават с условни или снизходителни присъди.

Остър дебат в това отношение се разрази в Калифорния, по повод на внесен законопроект в щата, според който съдиите няма да могат да се позоват на „афлуенца”-та, за да намаляват присъди на обвинени в тежки престъпления, съобщава CNN. Законопроектът идва само дни преди новото реалити "Богатите деца на Бевърли хилс".

Афлуенца е термин производен от двете английски думи affluence – охолство, изобилие, богатство, и influenza – грип или друго простудно вирусно заболяване. За първи път се появява през 80-те години в американско телевизионно шоу. Под афлуенца се подразбира болезнено, заразно, социално предаващо се състояние на претоварване, тревожност и отпадналост в резултат на упорито преследване на материални облаги, маниакална страст към потребление. Английският изследовател Оливър Джеймс смята, че афлуенцата е опасно психично заболяване – в буквалния смисъл.

Дебатът е особено актуален, след като 16-годишния тийнейджър Итън Кауч получи 10 години пробация за катастрофа, при която уби четирима и рани двама души.

Прокурорът поиска 20 години затвор за Итън Кауч на процеса. Защитата на тийнейджъра обаче излезе с тезата, че заможните му родители също имат вина, тъй като са му позволявали всичко, което е искал и не са му поставяли ограничения.

След свидетелство на психолог, че Кауч страда от „афлуенца” и животът му може да се обърне, ако се отдели от родителите си, съдията му даде 10 години условна присъда. Виновникът за катастрофата, трябва да премине курс на превъзпитание в модерен санаториум за трудни тийнейджъри. Програмата за рехабилитация струва 450 хил. долара на година, а бащата на Кауч заяви, че ще плати сумата.

Вносителят на законопроекта Майк Гато заяви пред CNN, че разглезените деца не трябва да бъдат в състояние да развалят шансовете на жертвите да получат справедливост, когато е налице престъпно деяние.

По този начин съдът няма да може да намалява предвиденото от закона наказание по отношение на обвинен, който твърди , че е израснал в заможно или прекомерно снизходително и толерантно към постъпките му семейство.

Случката с разглезения Итън

Той и група негови приятели се наливали с алкохол часове преди злополучния инцидент, станал на 15 юни 2013 г. Някои от тях дори били заснети от камера за наблюдение как крадат бира от разположен наблизо магазин от веригата „Уолмарт“. Малко преди полунощ компанията се качила в пикапа на Кауч и тръгнала да обикаля. Изведнъж младежът излетял от пътя и се врязал в намиращия се в аварийната лента джип, собственикът на който отстранявал повреда с помощта на притекли се на помощ други щофьори .

Четирима от пострадалите издъхнали на място. При направеният тест за алкохол станало ясно, че Кауч е бил със съдържание на алкохол в кръвта три пъти над допустимото, и при сблъсъка е шофирал с над 100 километра в час.

Съединени Американски Щати