петък, 24 януари 2014 г.

Сандов за природен парк "Странджа": Политици и съдии имат интерес да се строи там

Борислав Сандов

"Политици и съдии имат интерес да се строи там. Ако трябва да съм конкретен, мога да кажа, че Йордан Цонев чрез тъща си и майка си има конкретни имоти в района".
Това каза в "Здравей, България" по Нова ТВ Борислав Сандов от партия "Зелените" по повод вчерашния протест срещу застрояването на природен парк „Странджа” и запитан знае ли се кой е инвеститорът, който иска да строи в местността.
"Опитват се да застроят цялата южна част на Черноморието – от Царево до Резово", обясни още той.

Сандов разказа още, че устройственият план на парка е бил приет без необходимата по закон екологична оценка, което е довело до жалби в съда. Започва съдебно производство. След това 5-членен състав решава, че такъв план може да има.
Решението идва след писмо на зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

"Много е странно как на 12 януари правният отдел на МОСВ казва, че по този план не може да се процедира, защото няма задължителната екологична оценка, а ден по-късно от министерството казват точно обратното.

В една правова държава този зам.-министър щеше да бъде уволнен”, разказа Сандов.
По думите му главният прокурор може да поиска отмяна на това решение.
Оказва се, че в парк „Странджа” е заложено да бъдат построени сгради, които да поберат 75 хил. души. „Това е заложено в плана”, каза екологът.

Според него отстраненият преди дни шеф на парк „Странджа” е бил принуден да подпише заповедта си за уволнение. „Ще има още протести. Цялата управленска върхушка се подиграва със законите и обществото”, каза Сандов.

Източник: http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ekolog-politici-i-sydii-iskat-da-se-stroi-v-strandzha-6003610