неделя, 5 януари 2014 г.

Необикновените свойства на размразената вода

Наши учени проучиха 12 планински извора в Тетевенско с лечебна сила

Кристалната структура на водата се състои от кластери / голяма група молекули/, обяснява д-р Игнатов.



Всички са чували за уникалните свойства на водата и за „паметта” й. Теорията за това, че водата възприема и запаметява всяко въздействие от околната среда, често се възприема с насмешка и се отрича. У нас обаче от 1996 година съществува Научноизследователски център по медицинска биофизика /НИЦМБ/, където екип от учени изследват промените в структурата на водата в резултат от въздействието на лекарства, билки, хомеопатични разтвори и други.

Според ръководителя на НИЦМБ д-р Игнат Игнатов въпросът за „паметта” на водата е изключително интересен, защото без това нейно свойство едва ли би могло да се обясни зараждането на живата материя. Тя може да бъде „активирана” и да носи информация за живота, твърди българският биофизик.

Поредица от експерименти доказват, че размразената вода е изключително „активна”. През пролетта се наблюдава увеличаване на амплитудите в спектъра на водата, измерен чрез метода ДНЕС. През пролетта птиците и животните пият вода от размръзнал лед. Растенията също растат по-бързо от такава вода. Размразената вода има стимулиращ ефект и се използва с успех за възстановяване на болни след операция.
Кристалната структура на водата се състои от кластери / голяма група молекули/, обяснява д-р Игнатов.

Обидни думи като „глупак” унищожават кластерите, цитира той японския изследовател Масару Емото. Според Емото обидните и лоши думи или създават големи кластери, или пък въобще не създават такива, докато красивите, положителни думи и фрази, създават малки свързани кластери. По-малките кластери по-дълго съхранявали информация.
Емото твърди, че водата „записва” всичко, че е достатъчно само да се докосне до едно вещество, за да „разбере” свойствата му, а емоциите на човека, положителни или отрицателни, най-силно й влияят.

Японският учен направил следния експеримент – върху бутилка вода залепил два надписа: „благодаря” и „ти си глупак”. Водата образувала красиви кристали, което доказало, че положителните думи са по-силни от лошите.

Любовта повишава енергетиката на водата и я стабилизира, а агресията я понижава. Емото с експерименти доказва, че съчетанието от „любов” и „благодарност” най-добре пречиства водата. Той е убеден, че под влияние на мислите тя се променя мигновено и затова когато човек благославя и благодари на водата, тя има благотворно въздействие върху него.
Едва ли е случайно, че в различните религии водата се смята за пречистващо средство. В светената вода например молекулите имат красива кристална форма като на шестоъгълна звезда, докато във водата от чешмата молекулите са с неправилна хаотична форма. Д-р Емото вярва, че водата отразява съзнанието на човечеството и всички лоши мисли я замърсяват духовно. Хубавото е, че тя може да се пречиства, един от начините е изпарението, твърди той.

Емото твърди, че водата „записва” всичко, че е достатъчно само да се докосне до едно вещество, за да „разбере” свойствата му, а емоциите на човека, положителни или отрицателни, най-силно й влияят.


В научния свят мнозина гледат с насмешка на Масару Емото, но в Научноизследователския център за медицинска биофизика, макар и да смятат, че някои негови твърдения се нуждаят от потвръждения, не се съмняват в способността на водата да приема и съхранява информация. Екип на центъра проучва структурата на водата и влиянието й върху здравето на човека.

Един от много интересните и прагматични научни проекти на центъра за медицинска биофизика е свързан със спектрален анализ на водата от 12 планински извора в Община Тетевен.

Резултатите показват, че водата в планинските извори има положителен медицински ефект.

Учените категоризират извори в 3 групи. В първата попадат изворите, чиито води имат широк спектър на биофизични, биологични и медицински ефекти върху човешкото тяло. Втората група тетевенски извори се характеризират с антиоксидантен ефект. Тази вода потиска развитието на туморите на молекулярно ниво. В третата група са извори със специфични ефекти- един има цялостен стимулиращ ефект върху тялото, а друг – релаксиращ ефект. Изследванията показват, че има тенденция изворите, които са над 500 метра надморска височина, да имат по-високо качество на водата по отнешение на измерените биофизични параметри. Тетевен се намира на височина от 400 до 430 метра.
За най-добър здравословен ефект учените препоръчват един месец да се пие планинска вода само от една от трите групи, а след това да се пие минерална вода, също от различни извори. Още по-добри резултати имало, когато пиенето на вода се съчетае с разходки в планината на над 1000 метра надморска височина.


В следващите дни очаквайте още за необикновените свойства на водата и дълголетието.

Източник: http://www.zdravedae.com/news/unusual-properties-of-defrosted-water.aquasource