вторник, 20 август 2013 г.

Докато всички са свободни или как Коста Рика ще затвори своите зоопаркове

Image

Политическият философ Корнелиус Касториадис посочва въображенито като една от основните харектеристики на човешкото същество. Способността да проектира визия и идея в бъдещето и да ги превръща в реалност. Поставено в среда на доминация, ескплоатация и потисничество, същото това въображение може да служи и за пресъздаване на системната несправедливост под формата на жестокост и варваризъм. Да убива, измъчва и дехуманизира своите събратя, да разрушава и постиска с жестокост други същества, превръщайки ги в обект на своите желания и прищевки. От затворите за човеци до тези за други живи същества, проявленията на необяснима и нелогична жестокост са функция на обществената система, която изгражда характера ни като социални животни.

Превръщането на животни в развлечение за задоволяване на егоистичните нужди на човека, както и затварянето им в клетки, изтръгването им от естествената им среда, равносилно на мъчение, е несъмнено пример за една от сферите, в които човека е проявил неоспоримо тъмно въображение. Експлоатацията на едно същество над друго такова не може да бъде отделена като феномен от експлоатацията на човек от човека, защото е продукт на същите социални отношения, подчинени на логиката на доминация и контрол. Именно затова, така нареченото движение за освобождение на животните е неизменна част от движението за освобождение и еманципация на човека.

Преди дни малката централноамериканска република Коста Рика обяви, че ще затвори всичките си зоологически градини. Това е част от политиката на страната за “нула клетки”, според която контактът между животни и хора трябва да става само в естествената среда на първите. Същата страна официално закри армията си през 1949 и превърна деня на закриването й в национален празник.

Дали нямаме какво да научим от тях?

Източник:  http://levimisli.wordpress.com/2013/08/19/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82/