понеделник, 5 август 2013 г.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Ако работеха 3-ти и 4-ти блок, нямаше да се стигне до бунтове





Никой няма да позволи АЕЦ "Козлодуй" да фалира, заяви директорът на централата Валентин Николов пред bTV.
Той посочи, че на регулирания пазар цената на електроенергията е по-ниска, отколкото себестойността на производството й.
Разликата се компенсира от търговията на свободния пазар. Заради това въпреки всичко централата е на печалба - 158 милиона лева през 2012 година.
Големият проблем е, че НЕК дължи на централата 310 млн. лева, които изяждат печалбата. Все пак за момента има пари за изпълнение на договорите, за инвестиционната програма и за заплатите на служителите, коментира Николов.
Той посочи, че себестойността на тока от "Козлодуй" е започнала да се покачва след 2007 година, когато са спрени 3-ти и 4-ти блок.
Според него това действие е национално предателство.
"Колкото повече блокове работят на една площадка, толкова повече пада себестойността", каза Николов и добави: "Ако работеха 3-ти и 4-ти блок, нямаше да се стигне до тези бунтове".
60% от произведената енергия отива на регулирания пазар, а 40% - на свободния, обясни бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов.
Според него цената се е увеличила заради извършените реконструкции.
"В момента "Козлодуй" е във своя връх", каза той и посочи, че централата е достигнала около 93% от своя капацитет. Нивото й на безопасност е в топ 10 в света.
""Цанков камък" е уникално хидротехническо съоръжение. Ако има нарушения, си има съд, прокуратурата. Да бъдат безмилостни", каза още Костадинов.
""Цанков камък" е уникален единствено по високата си цена", заяви пък енергийният експерт Георги Касчиев.
Той самият не вижда реална причина за увеличението на себестойността на тока.
"Там просто много пари отиват за договорки под масата, за подкупи...", каза Касчиев.
За да падне цената на тока, Касчиев смята, че е гражданското общество трябва да се пребори с корумпираната администрация и "да се отрежат пипалата на организираната енергийна престъпност".
"Договорите се сключват на невероятно високи цени", каза той и посочи, че още по времето на правителството на НДСВ се знаело, че 10 млн. на година отиват за подкупи в енергетиката.
"НЕК сега дължи около 2 млрд. на банки, на доставчици и т.н. В България имаме един куп излишни мощности, за които сега всички трябва да плащаме", отбеляза още Касчиев.
България не е спазила редица мерки, предписани й от ЕК, заяви неколкократно Георги Найденов от Инициативен комитет "Да запалим монополите".
"Сред тях са 2-ри и 3-ти енергиен пакет на ЕК. Тези мерки са имали за цел да увеличат количествата енергия, продавана на свободния пазар. Още от 2009 година е трябвало да спрем с регулацията на цените, за да може пазарът по естествен път да покаже какви са реалните цени на електроенергията", коментира той.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1805810