неделя, 11 август 2013 г.

Нешка Робева: Станишев е играч на дребно



Нешка Робева е родена в Русе, зодия Близнаци. Завършила е хореографско училище и после НСА. Най-титулованата треньорка на България, ръководила златния ни национален отбор по художествена гимнастика от 1976 г. до 1999 г. Нейната арттрупа игра постановките й "Два свята", "Орисия" и др. на сцените в Москва, на Бродуей, в Италия Сингапур, Белгия, Турция, Израел... С ясно изразени леви убеждения, тя е безкомпромисен критик на фалша в политиката.

- Г-жо Робева, казахте преди седмица по Нова тв, че БСП е изпуснала последния си шанс. Кога беше той и в каква посока беше този шанс?
- Да казах. Защото БСП имаше големия шанс да докаже, че е различна партия от ГЕРБ, или от многото други партии, навъдили се в последно време.Имаше шанса да изпълни обещанията си. Да покаже, че си е взела поука, да осъзнае отговорността, че е истинската и единствена по рода си. Не го направи. По всяка вероятност ръководството й дори не е и мислило да го направи. Много жалко.
- Сергей Станишев ли е бъдещето на лявата идея или бурните събития ще издигнат други лидери?
- Станишев се оказа слаб човек. Липсва му смелост, а и малко лудост, както би казал Зорба гъркът. Играч на дребно е. Ще повторя - жалко. Това е моето мнение и не се гърча от страх, че заради него мога да бъда отлъчена… От стадото…
- Защо след 23 години отново се вика „червени боклуци”? Протестиращите ли нямат въображение или партията не се е освободила от олигархията?
- И едното и другото. Когато протестиращите започнаха да викат „червени боклуци”, те просто изгубиха облика си. Вече не са нито интелигентни, нито хубави, нито искрени… Оказаха се на нивото на предшествениците си. А за БСП? Да, не се е променила. И никога не е била свободна.
- Коя е най-важната посока за развитие - вливане на много държавни пари в образование, след което обаче младите емигрират, или инвестиране в туризма и развлекателния бизнес?
- Ако трябва да отговоря искрено – образованието. Нищо че някои ще бягат, други обаче ще се завръщат. Още: трябва да се инвестира в селското стопанство и туризма.
- Как могат да се върнат моралните устои на нацията – с въвеждането на вероучение или чрез съвсем нов подход?
- Не знам, наистина. Може би трябва да минем през истински страдания, за да проумеем някои неща. В края на крайщата това, че ще учиш вероучение, не значи, че ще станем по-морални. Църквата си съществува, палят си свещи, а морал изобщо няма в днешно време. Но когато човек премине през определени трудни моменти, той осъзнава и някои морални постулати.
- Кои са те, според вас?
- Най-малкото, което трябва да бъде заложено у нас е съчувствието към другия човек, както и вярата, че морално е да се изработи, а не да се открадне... Но кой ли би могъл да даде рецепта точно как да се върнат моралните устои.
- Възможно ли е мързелът да е големият „двигател” на процесите у нас - винаги очакваме помощ, оценка или мъмрене отвън?
- Не бих го нарекла мързел. По- скоро – липса на истинско самочувствие. Страх… Вечният страх на роба. И смирение. Но не пред космическия разум, а пред богатия, властника, господаря. Впрочем задавате ми въпроси, в чиито отговори не съм сигурна.
- Как човек може да култивира в себе си воля и самодисциплина?
По много начини, стига да иска. Но е много трудно.
- Защо българската жена се оказва по-оправна в живота от българския мъж? Нашите емигрантки се адаптират по-успешно в чужда среда.
- Защото българските мъже не глезят жените си. Жената по принцип е стожерът, майката. А поетът я нарича „българска майка юнашка…” /pik.bg

Източник: http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=617342