вторник, 20 август 2013 г.

Доган - най-големият хидролог сред философите и философ сред хидролозите

Лидерът на ДПС е бил за кратко време хоноруван преподавател във ВИАС

Искат за държавата хонорара на Доган за Цанков камък

Скандалът около консултантските договори на лидера на ДПС Ахмед Доган, който беше задължен да представи в съда доказателства, че е компетентен в областта на минното дело, строителството и хидрологията, накара екипа ни да провери как се става хидролог. В учебните планове на една от най-сложните дисциплини погледна Светослав Иванов.

Репортажът започва философски – с цитат от учебника по философия, който гласи "За по-нисшите науки, по-висшите се явяват чиста случайност. Колкото по-сложни и съвършени стават явленията, изучавани от някаква наука, толкова по-силен става елементът на случайността". Въпросът обаче е - става ли се хидроинженер случайно?

Разбира се, че отговорът е не. Особено според декана на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия, за който хидроинженерите учат не по-малко от лекарите.

"Нашите студенти тук имат около 50-52 изпита, отделно имат проекти, отделно имат практики", обясни доц. д-р инж. Стефан Модев.

Има няколко бариерни изпита, най-страшни от които са по висша математика и техническа механика. Малко са тези, които издържат до края.

Следователно "за да станеш хидролог, се изисква голяма философия". В университета обаче много философи няма. Но ето я и новината - философо-хидролог номер едно на републиката Ахмед Доган е бил за кратко време хоноруван преподавател във ВИАС. Което обаче не означава, че има образователен ценз от учебното заведение.

"Той е бил за кратко време тука хоноруван преподавател в катедрата по обществени науки. Но от проверките, които извършихме няма документи на негово име за дейности в тази област. Може да се е образовал някъде другаде...", смята доц. д-р инж. Стефан Модев. 

Дори и да няма диплома  - Ахмед Доган е най-големият хидролог сред философите и най-големия философ сред хидролозите. Доходоносна комбинация, но би ли предизвикала тя наплив на желаещи да учат хидрология? 

Източник: http://btvnews.bg/article/1385168442-Dogan__naygolemiyat_hidrolog_sred_filosofite_i_filosof_sred_hidrolozite.html