понеделник, 25 февруари 2013 г.

Албански енергиен зам.-министър: ЧЕЗ не изпълни нито едно от задълженията си



Албански енергиен зам.-министър: ЧЕЗ не изпълни нито едно от задълженията си

 


Лицензът на ЧЕЗ беше отнет в Албания още миналия месец, а сега предстоят дълги легални процедури между правителството в Тирана и чешката енергийна компания. От централата на ЧЕЗ в Прага са категорични, че случаят в Албания е тотално различен от този в България. Съвпадението във времето обаче е показно и паралели трудно могат да се избегнат. За да разберем какво се е случило в балканската ни съседка, се свързахме с заместник-министъра на икономиката, търговията и енергетиката на Албания Енно Боздо.

Как влезе ЧЕЗ в Албания?

През 2009 година приватизирахме електроразпределителния сектор в държавата. Албания е малка държава с по-малко от 3 милиона жители и конкурса беше само за една компания да вземе цялата разпределителна мрежа. ЧЕЗ спечели. В случая те бяха монопол в този регулиран сектор.

Кога започнаха проблемите?
Около средата на 2011 година, като се влошиха през 2012-та. Имахме проблеми със загуби по мрежата, със свръхвисоки сметки за потребители и с липса на инвестиции. Компанията получаваше всякакъв вид подкрепа от страна на правителството, но не изпълни нито едно от задълженията, които й бяха заложени в договора. Всичките проблеми идваха от лошото управление във фирмата. Вътрешните проблеми на фирмата се отразяваха пагубно за нивото на услугата към крайните потребители. Имаше и много протести, които особено се засилиха през последните четири месеца, защото от ЧЕЗ започнаха да прекъсват електричеството на потребителите. Но нямаше причина за това, в Албания по принцип имаме предостатъчно снабдяване на електроенергия, така че нямаше причина за тези прекъсвания. Най-накрая, в края на януари, прекратихме договора с ЧЕЗ. Това е възможно най-простото обяснение за всичко, което се е случвало през последните четири години.

Държавата е платила голяма сума за да се върне този ток на потребителите?

Да. Според договора ни с ЧЕЗ компанията имаше задължението да внася електричество, така че да покрият всякакви евентуални загуби. Но през 2012 година, те не внесоха дори един киловатчас енергия. Дотогава централното управление на ЧЕЗ си беше вдигнало ръцете от албанската им дъщерна фирма и тя в този момент вече нямаше никакви пари. Затова се наложи правителството да вземе инициативата и да плати за вноса на необходимото електричество от чужбина, за да покрием техните загуби.

Какво ще прави държавната ви енергийна компания КЕШ сега? Страдат ли клиентите сега, след като се е оттеглил ЧЕЗ?

Не, те страдаха под ЧЕЗ! Сега държавният администратор пое КЕШ и ситуацията се оправя с всеки изминал ден.

Какво ще кажете за тази компания ЧЕЗ, която е дошла в Албания от Европейския съюз със своите предполагаемо европейски практики?

Тя трагично се провали. Нищо не доведоха тук от европейските практики, освен липса на управление.

ЧЕЗ са ви дали под съд за 200милиона евро неустойка...

Сумата, за която ние ще ги дадем под съд, може да достигне един милиард.

Източник:  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1045854