неделя, 24 февруари 2013 г.

Да си купиш частен бряг

Да си купиш частен бряг







След скандала с частните дюни в Несебър, проверихме как държавата пази защитените от закона зони по Черноморието. Оказа се, в най-богатата община в България защитени зони няма - дори на брега на морето. Репортерът на TV7 Диляна Гайтанджиева и операторът Николай Куманов откриха частен бряг с купувачи - съдии, архитекти, кметове, общински съветници.

Един от луксозните хотели на брега край Несебър е построен от управителите на фирма "СЛЕ Груп", добила скандална популярност напоследък заради разрешението да строи върху морските дюни. Фирмата е получила 29 дка защитена местност, след препродажба, ощетила държавата с близо три милиона лева. В съседство до имота се строи друг жилищен комплекс, а за земята от 6 дка под комплекса се водят съдебни дела, тъй като в продължение на години там се помещава база на Националната спортна академия (НСА) и теренът би трябвало да е публична държавна собственост. Инвеститор на строежа е фирмата "Империал бул тръст" на общинския съветник Георги Георгиев, по-известен с прякора си Жоро-Хитрия, и архитект Калин Тихолов, чието име също се появи в скандала с частните дюни в Несебър. Парцелът е обявен за втора линия на морето, попадащ в зона Б, т.е. на повече от 100 м от брега, в заповед на кмета на Несебър Николай Димитров.

Кметът ни изпрати писмо, че е станала техническа грешка, от която обаче не са произтекли никакви вредни последици. Инвеститорът на строежа – общинският съветник Георги Георгиев, и проектантът - Калин Тихолов, отказаха среща с нас. Според официалните карти имотът на брега на морето би трябвало да е публична държавна собственост, стопанисван от НСА, която има учебна спортна база там. Той обаче е обявен за частен с решение на Районния съд в Несебър и поземлената комисия, след като общината актува 120 дка от спортната база като частна общинска собственост и започва да раздава права за строеж. Към вече актувания апетитен имот се появяват реституционни претенции. Един от реституираните парцели са именно тези 6 дка, които в момента се застрояват на брега на морето.

Разследване на TV7 откри, че председателят на Несебърския районен съд Йорданка Майска и нейният колега Симеон Михов, който в момента е в Бургаския окръжен съд, са получили право на строеж от Общината именно върху спорния терен на НСА. Това се случва няколко дни, след като Общината актува земята от 120 дка като частна. Двамата магистрати получават право на строеж върху 700 кв.м. срещу сумата от 9354 лв. за съдия Майска и 9486 лв. за съдия Михов. Година по-късно продават правата си на строеж на частни лица, които построяват жилищни блокове, а НСА завежда дела в Несебърския районен съд за собствеността на същите вече застроени площи. Делата в Несебърския районен съд приключват в полза на частните собственици, а не на държавата в лицето на НСА. Двамата магистрати не бяха намерени за коментар.

Нашето разследване откри, че и съдия Майска, и съдия Михов са гледали дела на реститути, които са претендирали, че имат имоти в същия район и решенията на съдиите са били в тяхна полза, а не на НСА. Съдиите на Несебърския районен съд не са единствените магистрати, които са получили право на строеж в спорния държавен имот от 120 дка, обявен от общината за частен. Според геодезическото заснемане на района строеж на Жоро Хитрия и архитект Калин Тихолов се разпростира върху половин декар от самия плаж. Въпреки това строежът е законен, тъй като е получил всички необходими документи. В тях е посочено, че районът е брегоукрепителна зона и парцелът от 6 дка е свлачище, затова следва да бъде укрепен с новата жилищна сграда. Въпреки че в заповедта на кмета е записано, че максимално допустимата височина е 7,5 м, в момента застроената височина е около 12 м.

7 дка, на половин километър от брега на морето, поискал да закупи от държавата президентът на БФС Борислав Михайлов. Той е платил 90 хил. лв. за изключване на имота от Държавния горски фонд, за да построи ваканционно селище. Кметът отрече да има връзка с продажбата на 29-те декара защитени дюни на тъста на Борислав Михайлов. Борислав Михайлов обаче се оказва купувач на още 7 дка гори в Несебър, които са последните незастроени площи близо до морския бряг между Несебър и Свети Влас. Те са част от Държавния горски фонд, но процедурата по продажбата им вече е започнала. Ако парламентът не приеме предложените от премиера и еколозите промени в закона, тези гори скоро ще бъдат частни и изсечени от бъдещия инвеститор.

Борислав Михайлов като физическо лице получава одобрение на внесения от него ПУП за този горски парцел в един и същи ден, когато одобрение получава и неговият тъст Димитър Петров, закупил на занижена цена 29-те дка дюни в Несебър. Заповедите, с които стартира процедурата по продажбата им, са подписани от бившия кмет на община Несебър Магдалена Мандулева. Автор на устройствените планове, внесени в общината и за двата парцела – от Борислав Михайлов и от неговия тъст, е един и същ – архитектът Калин Тихолов, който заедно с общинския съветник Жоро Хитрия строи на брега на морето. Тихолов е завеждащ Катедра в Университета за Архитектура и строителство в София и е автор на широко коментираните и спорни устройствени планове на стария град в Несебър, на Слънчев бряг-изток, на Царево и Бургас. Архитектът също е в процедура на закупуване от държавата на съседните гори до парцела на Борислав Михайлов – съответно от 7 и 11 дка или общо 18 дка. Цената, на която министерството му предлага да ги купи, е 21 лв. на кв.м., а с таксата за изключване от горския фонд – 35 лв. на кв.м.

Екипът ни потърси бившия кмет на Несебър Магдалена Мандулева, която в един и същи ден одобрява всички процедури. Тя има вила в съседство до горите, които искат да купят Борислав Михайлов и неговият архитект. И вилата на Мандулева е построена върху земя от декар и половина от държавния горски фонд. Правото за строеж е дадено на сестра й, която след това го прехвърля на Мандулева за сумата от 8200 лв. Точно тогава Магдалена Мандулева оглавява горското стопанство и дава положително становище за тази сделка. След това данъчната оценка на имота, който построява, скача на 117 454 лв. Многократните ни опити да се срещнем с Магдалена Мандулева завършиха с неуспех, тъй като общинската служителка в продължение на пет дни не дойде нито веднъж на работа.

Не успяхме да я открием и в апартамента, в който живее. Той се намира в жилищен блок, построен в непосредствена близост до защитени пясъчни дюни в Несебър. Цената на апартамента, закупен от сина на бившата кметица Магдалена Мандулева, е символична – 30 хил. лв. за 77 кв.м. или 200 евро на кв.м. при пазарни цени към онзи момент от 1000 евро на кв.м., показа проверката ни в Имотния регистър в Несебър. Любопитна подробност е, че бившата кметица Магдалена Мандулева преди това е била шеф на Горското стопанство в Несебър и в това си качество е дала положително становище на строителя - фирмата "Виксън инвест", продала апартамент на сина й, тъй като теренът от пет дка, върху който е построен блока, се води Държавен горски фонд. Пет години по-късно статутът на терена не е променен и той продължава да е горски фонд, без инвеститорът дори да е получил право на строеж от Министерството на земеделието, показа проверката ни.

Част от застроените площи са прехвърлени на общинския съветник в Несебър Йордан Христов. Негово е и кафенето на партерния етаж в непосредствена близост до сивите дюни. Строителството на вече построения жилищен блок се разследва от прокуратурата. То е за длъжностни престъпления от служители на Горското стопанство в Несебър и общината. От Окръжната прокуратура в Бургас отказаха да отговорят на въпросите ни защо вече втора година делото продължава да е срещу неизвестен извършител.

В същото време в съседство до жилищния блок се простират други 35 дка сиви дюни, които са в процедура на продажба. Купувач е отново едно от главните действащи лица в скандала с частните дюни – фирмата "СЛЕ Груп". Управителите на "СЛЕ Груп" печелят конкурс за асфалтиране в община Несебър, защото дават най-ниска гаранция на асфалта от седем години, докато другите участници дават 15 години. Според оценяващата комисия 15-годишната гаранция не е реалистична. Процедурата обаче се обжалва от загубилите и затова е прекратена. След скандалите в Несебър и по сигнал на премиера прокуратурата започна проверки на всички сделки по морето с държавни и общински земи в спорни зони.

Фирмата "СЛЕ Груп" е една от проверяваните. Многократните ни опити да вземем коментар от нейните управители не дадоха резултат. Любопитна подробност е, че кметът на Несебър, който твърди, че не познава тази фирма, й дава акт 16 за хотел няколко дни след закупуването му, въпреки че бившият му собственик се е опитвал да го узакони години наред и не е успявал. В този хотел се провежда и купон на местната прокуратура, която сега би трябвало да разследва казуса. Как ще приключи проверката на магистратите, празнуващи в хотела на бизнесмени, които би трябвало да проверяват, предстои да разберем.

Източник: http://tv7.bg/jega/Video/9598572