сряда, 27 февруари 2013 г.

Правителството обеща да улесни монтирането на енергийни панели

Правителството обеща да улесни монтирането на енергийни панели 


Правителството обеща да улесни монтирането на енергийни панели
16 януари 2013 | 12:47
Премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета поеха ангажимент пред комитета "Зелени алтернативи" до месец да се изработи законовата нормативна база, която да улесни гражданите при монтирането на слънчеви панели по къщите. Зелените твърдят, че по този начин ще се произвежда по-евтина електроенергия, отколкото от евентуална втора атомна централа в Белене.

Никола Газдов, съпредседател на фотоволтаичната организация в България даде пример, че в Германия, която се отказа от атомната енергетика, залагат на слънчевата енергия и масово хората поставят панели като призова правителството да направи и у нас същото:
„По такъв начин трябва да дадем възможност на хората тук в България лесно и евтино да поставят фотоволтаични панели, малки вятърни перки, геотермални системи в своите къщи, за да произвеждат сами енергията, която консумират. По-евтино е да си произвеждаш ток на покрива сам или в двора, отколкото да си го купуваш от мрежата”, каза Газдов, цитиран от БНР.
В отговор премиерът Бойко Борисов посочи:

„Цената на възобновяемите източници е по-ниска отколкото евентуалната цена на Белене. Така че сега вече сте добре дошли. Ние и сега произвеждаме много повече ток отколкото харчим, а харчим толкова енергийно неефективно, че ако си оправим електропреносната мрежа, ако си оправим енергийната ефективност на къщите, два реактора, точно два реактора, са ни загубите, които даваме по мрежата и пилеем енергия”, каза той и обеща да намали бюрокрацията.

Източник: http://profit.bg/news/Pravitelstvoto-obeshta-da-ulesni-montiraneto-na-energijni-paneli/nid-101313.html