събота, 23 февруари 2013 г.

Родени да тичат

  За свръххората от племето тараумара



Снимка: Луис Ескобар

"Ще трябва да се върнем 2800 години назад в човешката история, за да открием нещо подобно на тази изумителна раса. По всяка вероятност от времето на древна Спарта не е съществувал народ в такава невероятна физическа форма".
Това не е цитат от някой наскоро нашумял филм, а са думи на американския физиолог доктор Дейл Грум, изречени през 1971 г. по повод наблюденията му върху хората от племето тараумара.

Кое ги прави толкова изумителни? Наистина ли са свръххора? Суператлети? Защо родният им език има уто-ацтекско наречие? Каква е тайната на способността да бягаш стотици километри на ден, без да се измориш? Да си неуязвим към рак и други страшни болести? Да си почти безсмъртен? Съществува ли в действителност в нашия материален свят една истинска социална утопия?

Родени да тичат

Отговорите на всички тези въпроси се крият в 336-те страници на приключенския епос "Родени да тичат“. Разказ, изпълнен с невероятни герои, смайващи атлетически резултати, последни постижения на науката и най-вече - с вдъхновение.

В началото стои един прост въпрос: Защо ме боли кракът?
В търсене на отговора авторът Кристофър МакДугъл открива племето на най-добрите бегачи
на дълги разстояния в света, изучава техните тайни и ни показва, че всичко, което сме мислели, че знаем за бягането, е погрешно. Индианците от племето тараумара живеят изолирани в една от най-суровите местности в Северна Америка - Медните каньони в Мексико. Тараумара владеят едно непознато изкуство. От векове те практикуват техники, които им позволяват да пробягват по няколкостотин мили без почивка и да надбягат всеки, било то елен или олимпийски маратонец, като в същото време изпитват удоволствие от всяка крачка.



родени да тичат
Представител на тараумара, снимка: Луис Ескобар
Тараумара притежават свръхчовешки способности, желязно здраве и вътрешно спокойствие, което ги прави неуязвими за болестите на цивилизацията. С помощта на Кабайо Бланко, тайнствен отшелник, който живее сред индианците, авторът не само разкрива тайните на племето, но и сам се превръща в суператлет, тренирайки за предизвикателството на живота си - състезание на 50 мили през Сиера Тараумара, в което племето се изправя срещу група американци: професионален маратонец, красива млада сърфистка и… един босоног феномен.
Духовитото и наситено повествование на книгата на Кристофър МакДугъл ни отвежда от високотехнологичните лаборатории на Харвард през слънчевите долини и снежни върхове на Северна Америка, където все повече бегачи достигат предела на възможностите си, чак до Медните каньони. "Родени да тичат" е от онези редки книги, които не само занимават ума, но и вдъхновяват тялото. Тя ни помага да осъзнаем, че щастието буквално е в краката ни и че всички ние сме родени да тичаме.

За автора:
Кристофър МакДугъл е бивш военен кореспондент на Асошиейтед Прес. Бил е сътрудник на списанията “Ескуайър”, “Ню Йорк Таймс Мегъзин”, “Аутсайд”, “Менс Джърнал” и “Ню Йорк”. В момента е редактор на списание “Менс Хелт”. Живее в Пенсилвания и не спира да тича.
Книгата е на пазара благодарение на издателство "Вакон".

Източник:  http://btvnews.bg/lifestyle/kultura/rodeni-da-tichat.html