събота, 23 февруари 2013 г.

Без пукната пара

Без пукната пара, канадец си построи голяма къща на тайно място

 

Без пукната пара, канадец си построи голяма къща на тайно място

Джоел Алън завършва през август 2010 г. строителството на своята къща, разположена на едно дърво на склон на планината Уислър в Канада. От страх къщата му да не бъде съборена заради липса на разрешително за строеж, той пази точното й място в тайна. Въпреки това, къщата на Джоел Алън бързо печели популярност в мрежата.

Тя се казва Hemloft от „hemlock“ (дървото, на което е построена) и лофт (типа жилище). Тази къща е обитаема и се смята за едно от най-оригиналните творения на архитектурата през последните години, пише Oddity Central. Нека видим нейната история:
С голяма мечта и без пукната пара
Джоел Алън бил програмист в предишния си живот. Един ден той решил да промени живота си и напуснал работа, за да се гмурне в нова професионална авантюра, която да го направи богат за нула време. Но нещата не се развили както се очаквало и един ден Джоел се събудил без работа и без спестявания. Така той открил препитание и страст ... в дърводелството. Да, той станал дърводелец и така се родила мечтата му един ден сам да си построи дом.
Но терените били скъпи, а материалите извън възможностите му- затова той решил да се задоволи с една колиба насред планината Уислър и нейната спираща дъха панорама. Идеята му се сторила достатъчно икономична пред опцията за традиционна къща. Но и този проект бил извън финансовите му възможности. Дори и да не купи терена и да не получи разрешителни за строеж, само материалите за колибата щели да му струват 6 500 канадски долара, а той нямал толкова. Така че Джоел изоставил плановете си.
Но след време му се наложило да си търси диван и той започнал да разглежда разпродажбите в интернет. Така открил сайт за продажба ба строителни материали с отстъпка и изчислил, че така ще намали цената на къщата си с няколко хиляди долара. Купил се дърво, гардероб от кестен и дори врата от кедър и започнал да работи. През 2010 г. къщата била готова.
Всичко, за да запази къщата си

Въпросът с незаконното строителство обаче все пак си остава. Макар рискът къщата да бъде открита и разрушена е малък, той все пак си стои. Затова Джоел Алън скрил дома си сред дърветата и запазил в тайна точното му място.

Един от приятелите му го посъветвал да я снима и да прати снимки до списанията- ако къщата стане известна, тя може да бъде запазена. Точно това и направил Джоел Адам. Снимките на дома му били пратени до Dwell Magazine, а оттам обиколили света и били приети радушно както от интернет потребителите, така и от критиците.

Ето как изглежда къщата:







 






Източник: http://profit.bg/news/Bez-puknata-para,-kanadets-si-postroi-golyama-kushta-na-tajno-myasto/nid-91692.html