вторник, 26 февруари 2013 г.

Нагласен конкурс в Министерството на икономиката



Нагласен конкурс в Министерството на икономиката

 

 

 


Как се печели блок за търсене и прочуване на нефт и газ в Черно море и колко висши държавни служители са необходими, за да бъде нагласен конкурса? Ако в НК, за да съществува организирана престъпна група, са необходими поне трима, колко държавни чиновници са необходими, за да се опорочи конкурсът?

Проверихме как се дават концесии на подземни богатства в България. В разследване на TV7 вече ви показахме как фирма "Ледербел" на бизнесмена Красимир Георгиев е спечелила конкурс за търсене на нефт и газ в блок Силистар в Черно море, въпреки че няма никакъв опит и финансови възможности за такава дейност, както изисква законът. Красимир Георгиев беше разследван за пране на пари от столичната "Топлофикация" заедно с Вальо Топлото, а същата фирма "Ледербел" беше замесена в скандалната схема.

Министърът, който е подписал доклада и внесъл в Министерския съвет предложението фирма "Ледербел" да търси нефт и газ в Черно море, е Трайчо Трайков. В продължение на три месеца търсихме бившия вече министър за интервю след разследването ни, че има акции в "Каолин" и като акционер в частното дружество и държавен служител едновременно е в конфликт на интереси, тъй като е предложил щедра концесия на "Каолин" срещу такса, занижена три пъти. Той ни отказваше коментар винаги с мотива, че е много зает. Затова решихме да се представим като журналисти от чуждестранна медия и Трайчо Трайков с охота се съгласи да се срещне с нас. Оказа се, че той въобще не е зает и има време за интервюта.

Трайчо Трайков не си спомни какво е подписвал. Попитахме го защо фирмата на Красимир Георгиев, дни преди да спечели, вдига капитала си и дали конкурса не е бил нагласен. Трайчо Трайков не пожела да отговори и защо като акционер в "Каолин" е внесъл доклад в МС за даване на щедра концесия на частното дружество, много по-голяма като площ и срещу тройно по ниска концесионна такса.

Според нефтени геолози блокът, получен от "Ледеребел", е един от най-перспективните в Черно море. Как фирма с капитал от 5000 лв. – два пъти по-малко дори от депозита за участие в конкурса и налични пари от едва 1000 лв., може да извършва сондажи за 60 млн. евро - този факт не е обезпокоил членовете на конкурсната комисия и фирмата е избрана за фаворит.

TV7 откри документи, приложени от "Ледербел" в офертата за участие, които се оказват фалшиви. Например, фирмата е представила писмо от Минно-геоложкия университет без подпис и печат с препоръка, че има опит в търсенето на нефт и газ, въпреки че според регистрацията си се занимава с консултантски услуги. Ректорът на университета също отрече този факт. На никой от конкурсната комисия не е направило впечатление дали хвърчащи листа без подпис и печат могат да бъдат приети за автентичен документ.

Наследникът на Трайчо Трайков Делян Добрев, който оглави Министерството на икономиката и енергетиката след неговата смяна, започна проверка по случая и заяви, че конкурсът е бил опорочен, а резултатите от него ще бъдат изпратени на прокуратурата. Според доклад на Държавната финансова инспекция изборът на "Ледербел" е в нарушение на закона и фирмата е трябвало дори да бъде отстранена, тъй като не отговаря на условията на конкурса.

Потърсихме членовете на комисията от Министерството на икономиката, които на практика според проверката са нарушили закона. Всички използваха една и съща защитна теза – че не си спомнят и не знаят кой е собственик на избраната от тях фирма. Председател на комисията е бил зам.-министърът на енергетиката тогава Марий Косев. След смяната си в Министерството на икономиката, той стана управляващ директор на българската проектна компания по газопровода "Набуко".

Оказва се, че зам.-министърът Марий Косев не само че е бил добре запознат с конкурса, но и заедно с един от членовете на комисията Диана Янева активно са обменяли информация чрез интернет кой да спечели. Проверката на ДФИ е открила скандален имейл от Диана Янева до зам.-министъра от 11.10.2010 г., т.е. месец, след като би трябвало да е проведен конкурса, в който е записано: "Ледербел" печелят с бонус от 200 хил. лв." Кога точно е проведен конкурсът не става ясно, защото някои от членовете на комисията са поставили оценките си ден и два преди датата на конкурса, а други месец по-късно.

Проверяващите са открили и скандална разпечатка от електронната поща на Диана Янева, върху която е написала месец и половина, след като конкурса вече би трябвало да е проведен: "Класираме ги, Цецо, утре 28.10.2010 г. при Марий с листата за оценка". Въпросният член на комисията, т.нар. Цецо, зам.-министърът, наречен просто Марий и авторът на тази резолюция Диана Янева изпаднаха в амнезия, потърсени за коментар.

Диана Янева, като член на конкурсната комисия, отказа среща с нас с мотива, че като служител в МС, където работи в момента, не може да дава интервюта. След като не отговори на въпросите ни, ние все пак решихме да проверим и да отговорим на въпроса на Марий Косвев в какво се изразява отговорността му като зам.-министър.

Във финансово изражение отговорността на Марий Косев като председателстващ комисии за конкурси в МИЕТ се изразява в бонуси и допълнителни възнаграждения над заплатата в размер на 91 597 лв. за времето на заеманата от него длъжност или близо 10 000 лв. на месец. Потърсихме за коментар многократно и Красимир Георгиев като собственик на "Ледербел" и победител в три конкурса на Министерството на икономиката за търсене на нефт в три блока в България, спечелени само за една година. Красимир Георгиев не отговори и на съобщенията, които изпратихме на мобилния му телефон.

Ако в НК, за да съществува организирана престъпна група, са необходими поне трима, колко държавни чиновници са необходими, за да се спечели един конкурс за милиони евро в Министерството на икономиката – отговорът трябва да даде прокуратурата.

Източник:  http://tv7.bg/jega/Video/9494332