сряда, 11 септември 2013 г.

Китай гледа към БДЖ и пристанища

Вижте как ще продадат и последните ни държавни предприятия, под маската на инвестиции! Пожелавам Ви внимателно четене(между редовете)!!!

Припомнете си една статия от същата рубрика: "Защо правителството в оставка бърза с приватизацията на БДЖ?" Осъзнайте как ни правят на късопаметни маймуни!



На срещата в правителствената резиденция на брега на Жълто море край град Далиан премиерът Орешарски помолил колегата си Ли Къцян Китай да подкрепи Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО и кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г.


България ще кандидатства за домакин на форума "Китай - Централна и Източна Европа" догодина. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски след среща с китайския си колега Ли Къцян. Форумът се провежда всяка година в различна държава, а през 2013 г. домакин е Румъния.
"Кандидатурата на България е добра идея", казал Ли. И допълнил, че подпомагане на развитието на Централна и Източна Европа е акцент на китайската икономическа политика.
Двамата премиери са разговаряли още за привличането на китайски инвестиции у нас. Според Орешарски китайците проявяват интерес към жп транспорта, БДЖ, пристанищната инфраструктура, пътища и технологии. Ли нарекъл България "страната на розите" и подчертал големия интерес към розовото ни масло. Той поискал равнопоставеност за китайските инвеститори у нас.
Орешарски: Не искаме да се правим на китайци
Орешарски изразил възхищение от икономическото развитие на Китай, на което Ли отговорил, че китайският модел не е приложим в България.
"Ние не искаме да се правим на китайци", уточнил Орешарски. Но страната ни ще ползва добрите практики при управление на държавните фирми от Китай. Целта е да станат по-ефективни, макар да не са останали много такива у нас, казал Орешарски.
Премиерът поканил китайския си колега да гостува у нас догодина. Тогава се навършват 65 години, откакто България е признала Китай, обяснил Орешарски. Ли приел поканата и казал: "Ще се видим в България".
Според Орешарски икономическите отношения между двете страни са добри, но стокообменът може да се повиши още.
Един от секторите, който ще развиваме съвместно с Китай е туризмът, съобщи Бобева. Китайците проявяват интерес към културните ни забележителности, спа почивки и круизи по Дунав. Техните туристи обаче имат специфични изисквания и затова за тях ще бъдат разработени специални маршрути.
Китайската страна проявява интерес към селскостопанската ни продукция, обяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Той уточни, че вече изнасяме царевица, а се водят разговори и за експорт на гранули концентрирана люцерна, която е високоефективен фураж. Китайците искали и наше месо - агнешко, конско и телешко, както и българско сухо мляко.
В сряда в Далян се открива форумът "Среща на новите шампиони", известен като "Летния Давос". "Аз съм единственият премиер от Източна Европа тук и колегата Ли отчете този факт", заяви Орешарски.