събота, 28 септември 2013 г.

Родители на деца страдащи от епилепсия искат легализация

konop-bg-Roditеli-na-dеca-stradashti-ot-еpilе-58817468.jpg

Отчаяни родители на деца с тежки форми на епилепсия изискват достъп до лекуване с канабис.

Канадски доктори твърдят, че докато няма още доказателства за ползата на билката в лечението на епилепсия, те няма да го препоръчат на пациенти.

Петнадесет годишната Тейган Джейнфийлд страда от тежка форма на епилептични пристъпи през почти целия си живот. Тя има рядък генетичен проблем наречен синдромът на Дравет, още познат като Тежка миоклонична епилепсия на Ранно детство (SMEI), който и причинява тежки пристъпи всеки ден.

"Ужасно и сърцераздирателно е да гледаме как това се случва постоянно", казва майката на Тейган.

Нито едно от 14-те предписани лекарства не е помогнало на Тейган да се справи с болестта и пристъпите. Сега, нейната майка се надява, нейната дъщеря да получи достъп до КБД (канабидиолова терапия). Лекарството представлява течен екстракт от канабис, който много хора твърдят, че стопира пристъпите.

КБД идва от вид канабис, който е с висок на съдържание канабидиол (КБД), но нисък на тетрахидроканабинол (ТХК), съставката в канабиса, която дава усещането за "напушване". Следователно, лекарството успокоява мозъка, без да променя перцепцията на децата.

КБД е легален за употреба от деца в няколко щата в Америка, включително Колорадо, но родителите в Канада немогат да вземат този екстракт, тъй като няма доктори, които да го предпишат.

Въпреки това, много родители в САЩ, докладват че КБД, или канабинолът, води до драматични резултати. Джейсън Дейвид от Калифорниа, казва че е давал канабидиол на своето 6 годишно дете, което също има синдромът на Дравет. Той казва, че синът му е не е имал дори един пристъп за последните 9 месеца!

Експерти като доктор Маргарет Гед от Клиничния Институт по Канабисова Медицина, казва че канабидиола може да промени живота на децата с епилепсия.

"Те могат да ядат. Могат да качват килограми. Могат да спят.", казва тя. "Те всъщност могат да водят нормално детство."

Въпреки мнгото изследвания и истории на пациенти, други доктори казват, че "няма достатъчно" научни доказателства.

"Ако някой доктор го е ползвал и е видял, че работи, то този случай щеше да бъде публикуван в медицинския журнал. Няма описан случай в учебниците."

Доктор Орин Девински, директор на Университета в Ню Йорк и Център по Епилепсия "Свети Варнава", казва че има изследвания проведени върху животни, които показват, че канабидиола стопира пристъпите, но той остава скептичен.

"Много изследвания, които започват с ентусиазъм се провалят" казва той.

Въпреки това, Девински е получил одобрение от ФДА да започне ново изследване, което да провери безопастността на КБД при деца със синдрома на Дарвет.

Резултатите от изследването могат да отнемат години за да се обработят. До тогава родителите с болни деца искат да могат да използват лековитата билка, просто защото всички фармацевтични "лекарства" на пазара не помагат!

"Знаем, че пристъпите могат да доведат до мозъчни увреждания", казва майка, "Конопът е лекарство, което ни трябва от много време насам". Бари Погсън, чиято 9 годишна дъщеря е претърпяла повече от 50 пристъпа, казва че канабидиола моге да предложи алтернативно лечение в спешни ситуации, където "лекарствата" на пазара не работят.

"Страшно е когато нямаш как да помогнеш на детето ти." казва Погсън, "Просто е ужасяващо". Пристъпите на дащеря му продължават около час и всеки един от тях може да бъде фатален и да доведе до увреждания на мозъка.

В изявление, Министерството на Здравеопазването в Канада, споменава че хората могат да имат достъп до канабис, ако те имат специална рецепта и агенцията има договор с определена фирма, която да произведе растението. Вместо хората сами да си го гледат?

"Следователно, канабисът не е удобрено лекарство в Канада"

Агенцията по здравеопазването докладва, че от 01.04.2014 ще има нови правила, които ще разрешат на пациенти да си купуват канабис директно от сертифицирани магазини. Тези магазини ще могат да отглеждат всякакви видове с всякакви процентни съдържания на ТХК и КБД.

Министерството на Здравеопазването казва, че има 3 синтетични лекарства съдържащи ТХК, или синтезирано ТХК, и други канабиноиди. Тези "лекарства" са получили удобрение за продажба. Техните имена са дронарбинол (Маринол), набилон (Цесамет) и Сативекс.


konop-bg-Roditеli-na-dеca-stradashti-ot-еpilе-756623462.jpg

Източник: http://www.konop.bg/article/97/roditeli-na-deca-stradashti-ot-epilepsiq-iskat-legalizaciq