събота, 7 септември 2013 г.

За АНС не било проблем да разбива онлайн защити

В рамките на секретна програма, американските и британските тайни служби разбили най-известните и смятани за най-надеждни протоколи за криптиране



Американски и британски разузнавателни служби са успели да разбият в интернет протоколите за защита на информацията, които осигуряват конфиденциалност на имейлите, банковите и медицинските данни в мрежата, пишат "Ню Йорк таймс", "Гардиън" и сайтът "ПроПублика" въз основа на документи, предоставени от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън
В рамките на секретна програма, който струвала 250 млн. долара годишно, американската Агенция за национална сигурност и британският Център за правителствени комуникации са
разбили най-известните и смятани за най-надеждни протоколи за защита на информацията. 
Особено внимание било отделено на системата за кодиране SSL (Secure Sockets Layer). "Яху" и "Гугъл" били сред пострадалите. 
Опитите за разбиване на криптографската защита били извършвани в рамките на свръхсекретната американска програма "Булрън" и аналогичната британска програма "Еджхил". 
За програмата "Булрън" били използвани суперкомпютри, които разбивали защитата на етапа, когато интернет потребителите влизали в мрежата, за да ползват различни услуги. 
Американците работели в сътрудничество и с неназовани технологични компании,
които вкарвали т.нар. задни врати (backdoors) в своя софтуер, благодарение на което правителството получавало достъп до информацията преди да бъде кодирана за интернет. 
САЩ са вложили в програмата милиарди долари от 2000 г.  насам, когато се провалили опитите да вкарат "задни врати" във всички системи за кодиране. 
Представители на американското разузнаване защитават действията си, като твърдят, че разшифроването и прехващането на послания от терористи и шпиони са повишили сигурността на САЩ. 
По мнение на някои експерти подобни действия подкопават сигурността, защото "задните врати" могат да бъдат използавни и от хора, които не работят за правителството.