четвъртък, 26 септември 2013 г.

Филип Златанов подаде оставка като шеф на комисията за конфликт на интереси

Филип Златанов

В 12.30 ч. Филип Златанов е подал оставка като директор на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, съобщи Кирил Добрев, председател на временната парламентарна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Името на Златанов нашумя, след като прокуратурата показа неговото тефтерче с инициали на политици и с директиви - да се удари, да се забави, да се оправи. Според прокурорите Златанов, който в момента е обвиняем, е отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

Със свое решение Софийски градски съд отстрани на 18 юли Филип Златанов от длъжността председател на Комисиятa зa предотврaтявaне и устaновявaне нa конфликт нa интереси, но решението не можеше да влезе в сила, тъй като той го обжалва.
Няколко дни след като прокуратурата показа бележника на Златанов, Искра Фидосова обяви, че напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ и Парламента. В тефтерчето до инициалите на И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. в повечето случаи се посочва кой да бъде "ударен".

По закон Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се състои от петима членове, от които Народното събрание избира трима, включително и председателя, президентът назначава един член, а един член се избира с решение на Министерския съвет и се назначава със заповед на министър-председателя.

Източник: http://www.vesti.bg/bulgaria/filip-zlatanov-podade-ostavka-5994603