неделя, 8 септември 2013 г.

Вицепремиерът Даниела Бобева: Втори лифт в Банско ще има, готови сме да поемем 1,5 млн. туристи на година

Екологът Това Белев: Това правителство не скъса връзките си олигархията

Защитници на идеята: Аман от платени зелени, искаме си втори лифт и това е


209-09-81 bobeva

Правителството застава зад проекта за изграждане на втори кабинков лифт над Банско. Това са обявили вицепремиерът Даниела Бобева и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев по време на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

“Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти, страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС”, заяви  заместник-министърът Бранимир Ботев.

Наред с протестите срещу разширяването на ски зоната и строителството на втори лифт, с подкрепата на тогавашното правителство на ГЕРБ, в началото на годината се провеждаха и контрапротести за проекта. Редом до жителите на Банско, които подкрепят разширението, тогава застанаха и бившия председател на парламента Цецка Цачева и бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

209-09-81 bansko

“Решението за строеж на втори лифт в Банско е за наказателна процедура, коментира Тома Белев от “Зелени Балкани”. По думите му и това правителство не къса връзките си с олигархията, независимо, че са обещали точно това.

В позицията, изразена от вицепремиера Бобева и икономическото министерство, не става ясно какво е становището на екоминистерството. Последното е принципал на Национален парк “Пирин” и в неговите правомощия е да одобрява или отхвърля даден проект.

През април 2013 година одитен доклад на Сметната палата за концесията на ски зона Банско установи, че в продължение на 10 години концесионерът на практика не е бил контролиран от министерството. Палатата препоръчва да се изглади спорът за площта на ски зоната и да се въведе стриктен контрол, както и да започнат да се събират адекватни годишни такси от концесионера.

Ето и първите коментари на хората, защитници на идеята в Банско да има втори лифт: „Банско беше домакин на Световната купа по ски, посещава се от хиляди туристи, трябва да има втори лифт. Не може да клякаме постоянно на платените зелени. Защо никой нищо не каза за Цветелина Бориславова и Пампорово? Айде нямаме нужда от такива “еколози”, които искаха да приберат 3 млн. лв., за да броят делфините в Черно море. Искаме си втори лифт и това е”.

На състоялите се поредица от срещи е било обсъдено предстоящо посещение на българска делегация в Истанбул. Тя ще бъде представлявана от вицепремиера Бобева и заместник-министър Ботев и представители на българските ски курорти. Визитата ще бъде още през октомври месец и ще цели да представи пред водещите туроператори в Турция възможностите за благоприятно развитие на зимен туризъм у нас.

Представителите на бранша са се обединили около идеята за организиране на специална среща, на която да бъдат разгледани обстойно проблемите в категорията на туристическите обекти. Това ще спомогне за въвеждане на подобрения.

Основната цел е да се свие максимално сивият сектор

Заместник-министърът Бранимир Ботев е завил, че активно търсят възможност след Нова година да се установят евростандарти в категоризацията. Това ще е възможно да се случи като се установят нови промени в Закона за туризма. Предложенията, за което ще бъдат внесени от Министерския съвет, а всички наредби ще бъдат съгласувани с бизнеса.

В дискусията е обърнато внимание и на друг важен въпрос, който засяга пряко контрола в туризма. От бранша са изразили готовност, съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, да бъде създаден специализиран контролен орган, който да поеме отговорността за инспектирането на туризма.

Отделно държавата ще предприеме поредица от подходящи стъпки за да стимулира създаването на повече  училища за обучение и усъвършенстване на кадри в туризма. Това ще се случва на принципа на дуалната система – учение, но и професионален стаж.

Източник: http://viaranews.com/