неделя, 8 септември 2013 г.

Шефът на психиатрията в общинската болница д-р Александър Паризов: Всеки пети в Дупница е с психични проблеми, политическата обстановка е болестна, първата цигара е заради „мъжкарство”

Всеки се справя с проблемите си както може, панацея няма, родителите да внимават какво поведение имат пред децата си

Д-р Александър Паризов е роден и живее в гр. Дупница, семеен, с едно дете. Завършил е Медицинската академия през 1992 г. Започва работа като ординатор в Спешен център – гр. Дупница. От 1996 г. работи като психиатър, първо към общинската болница в Дупница, след това в Бобов дол.

Специализира психиатрия в Университетската клиника “Свети Наум” – ІV километър, гр. София към Катедра “Съдебна психиатрия”. Съдебен експерт е по психиатрия. Има завършени магистратури по социална психология и здравен мениджмънт. Д-р Паризов повишава непрекъснато следдипломната си квалификация, като е посетил над 20 курса. От 2010 г. е началник на психиатричното отделение в общинската болница в Дупница.

199-12-81 -PARIZOV-Picture 3764 copy


- Д-р Паризов, увеличава ли се броят на пациентите с психични заболявания в община Дупница?

- Да, за голямо съжаление се увеличава и това е видно за всички.

 - Вие сте завършили множество курсове, един от, които „Работа с алкохолнозависими в клиничната практика”. Според Вас каква е причината хората да търсят утеха в алкохола?

 - Все тривиални неща – лесният достъп, ниската цена, никакъв контрол, свързан с употребата на ниско- или високоалкохолните напитки. Малките количества алкохол действат като антитревожно средство, повишават тонуса, настроението, ”свързват” хората, които нямат смелостта за по-различен социален живот, но когато се прескочи границата, действието вече е пагубно. Има и други причини, разбира се – стрес, невъзможност за справяне при кризи, отчаяние, депресии, неразбиране от страна на близките.

- Търсят ли Ви родители, чиито деца са наркозависими?

- Да, все по-често. За съжаление обаче минава един дълъг период, в който близките се опитват сами да се справят с проблема, не търсят специалисти, а това води само до задълбочаване на болестта. Защото трябва да се знае, че това е болест, която се диагностицира и лекува.

- Според Вас защо младите хора посягат към наркотиците?

- Понякога става много лековато – от любопитсво, весела компания, „мъжкарско” поведение, припознаване от групата. Това обаче по-често не води до пристрастряване или зависимост. Когато обаче допирът до наркотици е предизвикан от неразбирането с родителите, опозиционно поведение, изцяло съзнателно себеувреждане, тогава се налага постоянство в лечението и много грижа.

- В последно време се увеличават самоубийствата и насилието сред българите. Според Вас коя е причината?

- Причините са много и за съжаление са по-често по социални подбуди. Казвам за съжаление, защото сме в 21-ви век – не би трябвало да се притесняваме за сметки за ток, вода, хляб и каквито и да е други простички неща. Само фактът, че никой от хората, които се самозапалиха в последната година, не се доказа, че има каквато и да е психична болест или поне регистрация в психоцентровете на страната, показва, че кризата в социалния живот се задълбочава. А насилието, то е заложено в човека, идва като крайна мярка, като нападение, но и като защита. Почти винаги съзнателно и мотивирано. А когато е и ненаказуемо, тогава носи и ползи. Доказано е, че агресията се отприщва по-често, хората в съвременния ни живот я практикуват, независимо дали на вербално, или на физическо ниво.

- Здравната каса заплаща ли изцяло лекарствата на пациентите с психични заболявания?

- Не, касата заплаща изцяло някои от психотропните медикаменти, и то когато са в определени диагностични групи. Антидепресантите са реимбурсирани на 50%, но пациентите с умствена изостаналост, старческите деменции, зависимите към психоактивни вещества, тревожните разстройства, конверзионните и хранителните разстройства изобщо не влизат в тези групи. Трябва обаче да се знае, че по-голямата част от медикаментите са на достъпни цени, а и разнообразието на лекарства е много голямо.

- Като гражданин как ще коментирате политическата обстановка в страната?

- Плачевна, или по-точно болестна. Занимания с ролеви игри, многолики хора с многостранни разбирания и разнородни интереси.

- Какво Ви е мнението за протестите срещу правителството на Пламен Орешарски?

- За съжаление лицата на протестиращите вече втори месец са едни и същи – като лицата на управляващите вече 20 години.

- Като психиатър какви съвети ще дадете на българското общество за намаляване на всички тези проблеми, за които говорихме досега?

- Няма такова нещо като панацея, всеки се справя индивидуално според проблемите и нуждите си. Хубаво е да сме организирани, когато работим, когато почиваме, когато спим, когато спортуваме или сме насаме със себе си. Това би ни донесло удовлетворение, защото ще изживяваме желаното от нас. А тези, които са родители, да не забравят, че децата попиват всяко наше поведение, копират го и го пренасят след това в своето ежедневие. Колкото повече отделяме от нашето време навреме, няма да има след това време за притеснения.

Снимка: Д-р Александър Паризов

Източник: http://viaranews.com/