сряда, 5 февруари 2014 г.

Възможното спасение на Иракли



Идеята за Национален парк "Черно море" има и икономическа логика, освен че ще опази природата

18 яну 2013, 14:54 Десислава Лещарска


Ако българският туризъм трябваше да има откровено лого - знак, който да показва какво наистина се случва тук, розите, пясъка и другата псевдомаркетингова ала-бала, щяха да са още по-неадекватни. Вместо тях трябваше да има наблъскани некачествени сгради, халба бира, която да символизира евтин алкохол, а отзад да стоят алчните и хитри очи на държавните чиновници, допуснали морето да се превърне в това. Само през последните дни Иракли, Корал и Странджа станаха повод за масово недоволство заради планираното или започнато застрояване и в тези последни кръпки нормалност сред бетонната вакханалия.

Зашитниците на тези проекти обичат да ги представят като инициативи, които създават работни места при построяването и експлоатацията им по-късно. От природата обаче може да се печели и без тя да бъде унищожавана.

Алтернативата

Национален парк Централен Балкан получи миналата година европейско финансиране в размер на 55 млн. лева. Национален парк Рила получи 21 млн. лева, а парк Пирин – близо 20 млн. лева (за сравнение - "Юлен" АД плаща по около 200 хил. годишно концесионна такса за ски зоната в Пирин). Парите са по Оперативна програма "Околна среда" и са за дейности като опазване и възстановяване на растителни и животински видове и техните местообитания, за охрана, изграждане на посетителска инфраструктура и много други. Сумите се предоставят под формата на обществени поръчки, възлагани от съответната паркова дирекция. Т.е. става въпрос за свежи капитали с ясен произход, които могат да стигнат до местния бизнес и да стимулират конкуренцията.

Устойчиво управление и добри условия за природосъобразен туризъм би могло да е бъдещето и на места като Иракли, Корал, Камчийски пясъци. Това е идеята на създаването на Национален парк "Българско черноморие", родила се около поредните граждански протести от тази седмица срещу застрояването на Иракли.

Бетонът не цъфти

"Всеки път на пожар излизаме на улицата да оправяме някакъв проблем. Решението в този конкретен случай е да се създаде мрежа от защитени територии по протежение на черноморския бряг, обединена от Национален парк", коментира пред "Капитал" Любомир Костадинов, юрист към Световния фонд за опазване на дивата природа (WWF). Той уточни, че идеята се е родила спонтанно от хора, ангажирани със случая Иракли и в крайна сметка оформена като предложение на страницата на организацията "Да спасим Иракли".

"Искаме плажовете, които не са застроени и са запазили девствената си природа, да бъдат опазени – Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Шабленските езера и т.н. Обособяването на парка "Българско Черноморие" няма да е трудно. Първо, всички плажове са публична държавна собственост по смисъла на конституцията. Около тях и в момента има защитени територии и резервати и обхаватът на новия парк може да бъде определен много бързо. Това е проект на бъдещето, проект, който ще създаде устойчив туристически продукт", допълва Любомир Костадинов.

По думите му няма човек в България, който да не е на мнение, че Черноморието е презастроено. "Хората имат нужда от спокойни места. Не коментираме, че би трябвало да е национална кауза да се опази ландшафтът", казва юристът.

Горчив опит

Механизмът за обявяване на нов национален парк е описан в Глава трета на Закона за защитените територии. Скептиците ще възразят, че процедурата може да се проточи с години. Това е така, ако липсва политическа воля за реализацията на идеята. Впрочем точно това е причината багерите в крайна сметка да стигнат до Иракли. "Там в момента се строи. Вярно, малко е селището, което се изгражда. Обаче – почва се с едно, след това ще се построи и второ, и трето...", коментира пред БНТ един от младежите от първия протест за опазването на местността в понеделник.

Още през 2006 г. е започнала процедура за обявяване на защитена територия "Емине – Иракли", но Министерството на околната среда и водите така и никога не я довършва. "Предвид обстоятелството, че проекто-защитена местност "Емине–Иракли" попада на територията на две защитени зони (по "Натура 2000"), а именно защитената зона "Емине–Иракли" по Директивата за природните местообитения и "Емине" по Директивата за птиците, считаме, че същите гарантират в достатъчна степен опазването на природните местообитания и местообитания на видове на разглежданата територия, което обезсмисля обявяването на защитената местност и последващо процедиране по реда на Закона за защитените територии", се казва в писмо на екоминистерството, цитирано от Mediapool.

Тоест официалната позиция на екоминистерството е, че "Натура 2000" предоставя достатъчно механизми за опазване на природата. "Вече има много примери, че това на практика не е така. Може би причината е, че правилата за опазване на мрежата не се прилагат адекватно. Освен това "Натура 2000" е един междинен инструмент, който търси хармония между стопанската и природозащитната дейност. В "Натура"–зоните може да се строи след оценка на проекта за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост с екомрежата, а те, както знаем, се възлагат и плащат от инвеститора", коментира Александър Дунчев от WWF.

Не е толкова просто

Според природозащитниците МОСВ трябва да спре да бяга от отговорност и да се нагърби със задачата да изкара докрай процедурата по обособяването на национален парк с крайморски територии по реда на Закона за защитените територии. На практика това ще е доста по-трудно, отколкото на теория. Причината е, че част от бъдещия парк, така както си го представят еколозите, вече е частна собственост. Това означава, че държавата трябва да отдели ресурс за отчуждаването на тези терени, чиято цена може да се окаже внушителна, ако вече са вкарани в регулация. Според Любомир Костадинов обаче и отчуждаването може да се финансира от Оперативна програма "Околна среда".

По думите на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева друг съществен проблем е, че територията на парка ще е прекъсната на места заради курортните селища покрай брега, които няма как да са в неговия обхват. "В практиката на създаване на такива територии в ЕС и в другите страни няма такива зонирани на петна природни или национални паркове. Това ще бъде много трудно реализируемо", каза Манева на брифинг в парламента в четвъртък. Тя обяви, че все пак "предложението ще бъде обсъдено".

Със средства от еврофондовете може да се обезпечи и създаването на нова паркова дирекция. В момента има три национални парка, чиито дирекции се субсидират всяка с около 500 хил. лева годишно. Така или иначе, без инвестиции на държавата няма да стане, въпросът е дали властите ще припознаят каузата като значима за природата, обществото и икономиката. И дали ще намерят волята не само да бълват правила, но и да контролират прилагането им.

Туризмът ще спечели

Създаването на Национален парк "Българско Черноморие" ще е в интерес на хората, но и на природата и нейното опазване, съхраняване и разумно използване, както и ще предотврати и ограничи замърсяването на Черно море, пише в предложението на "Да спасим Иракли". От друга страна, възстановяването и опазването на естествения ландшафт ще е предпоставка за развитие на по-атрактивни и доходоносни форми на туризъм, допълват от организацията.

Според проучване за т.нар. wildlife (дива природа) туризъм в Германия от 2011 г. германските туристи са над 62 млн. души, повече от половината от които предпочитат ваканция в чужбина. "Природата е приоритет при избора на дестинация", се казва в проучването. Затова не трябва да ни изненадват данните на икономическото министерство за отлива на германски турсти от черноморските ни курорти. Спадът е близо 8% за летен сезон 2012 г. спрямо година по-рано, а броят на германските летовници е бил около 420 хиляди. Пътуванията на българи в чужбина през лятото на 2012 г. пък са отчели внушителен ръст от 50%. Изводът е, че колкото и пари да се изхарчат за реклами, лога и стратегии, те са тотално неефективни при липсата на стойностен туристически продукт. Съмнителното изразходване на милиони за "бранда "България", не може да промени факта, че все пак хората искат да ходят на море или планина. Не на бетон.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/18/1986641_vuzmojnoto_spasenie_na_irakli/?sp=1#storystart