вторник, 4 февруари 2014 г.

На Иракли все пак ще се строи

протест иракли

Бургаският административен съд даде картбланш на втория мащабен строеж на Иракли, съобщи онлайн изданието на в. "Черноморски фар". Това стана с отмяната на заповедта на РДНСК-Югоизточен район  за спирането на строителството.

Мотивът на съдията е, че строежът е от V категория и не е от компетентността на РДНСК да го спре.

Според Закона за устройството на територията (ЗУТ):

"Строежите от първа, втора и трета категория се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, издадено от органите на Дирекцията за национален строителен контрол, при условия и по ред, определени в НАРЕДБА № 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.

За строежите от четвърта и пета категория, в 7-дневен срок от постъпване на искане органът, издал разрешение за строеж, след проверка на окомплектоваността на документите, регистрира въвеждане на строежа в експлоатация и издава удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Строежите от шеста категория не подлежат на въвеждане в експлоатация".

Фирмата "Емона 2000", собственост на Добрин Иванов, оспорваше в съда  заповедта  за спиране на строителството, издадена от  директора на отдел "Незаконно строителство" към РДНСК-Бургас. До спиране на строителството се стигна след проверка, която показа, че инвеститорите не спазват ограниченията за защитената зона "Емине".

Строителството в Иракли било на мястото на детски лагер - територията, която е урбанизирана още през 60-те години, съобщи преди време "24 часа". В архивите на РИОСВ-Бургас дори има доклад от тогавашния министър на народната просвета Ганчо Ганев, изпратен до Тодор Живков, който съдържа данни за отреждане на терен и създаване на детски лагер към някогашния Благоевски районен народен съвет. През годините базата става известна като софийския лагер.

Теренът се намира на първа линия, в непосредствена близост до плажа. Става въпрос за три имота с обща площ около 26 дка, два от тях са на брега и са разделени от пътя, който минава през местността като отбивка от отсечката Несебър - Обзор.

Според извършена в началото на годината екопроверка от "Емона 2000" са се отклонили като физически параметри на строителството от издаденото решение.  По кадастър местност Иракли не съществува, официалното название е "Кладери".

http://www.webcafe.bg/id_1653546458