сряда, 5 февруари 2014 г.

Строителството в Иракли може да продължи след нова екооценка

Единствено прокуратурата може да атакува строителното разрешително на "Емона 2000"

Така изглеждаше комплексът на

16 яну 2013, 19:10  Десислава Лещарска

Строителството на ваканционно селище в Иракли може да продължи, след като инвеститорът "Емона 2000" подложи проекта си на нова екологична оценка или приведе строежа в съответствие с издадената в момента. Това отговориха от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на запитване на "Капитал". Оказва се, че строежът в една от малкото останали незастроени местности по Черноморието, въпреки че в момента е замразен, може да продължи с пълна сила в следващите месеци.

От отговорите на ДНСК става ясно още, че единственият вариант за окончателното спиране на проекта е строителните разрешителни на "Емона 2000", одобрени от главния архитект на Несебър, да бъдат обявени за незаконни. Това може да стане само, ако бъдат атакувани от прокурор и съдът се произнесе по тяхната законосъобразност. По този начин паднаха строителните разрешителни за комплекса "Златна перла" край Варвара, който беше съборен през 2012 г. след шестгодишна съдебна сага. Любомир Костадинов, юрист към Световния фонд за дивата природа WWF, обяви, че екологичните организации имат готовност да сезират прокуратурата, след като се запознаят със случая в детайли.

С два констативни акта на ДНСК от 15 януари е спрян строежа на комплекс в Иракли, предвиждащ изграждането на 14 бунгала, басейни, спа комплекс и т. н, съобщиха междувременно от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Причината е, че в одобрената екооценка на проекта пише, че през първия етап на строежа ще се изградят 12 еднофамилни къщи, а не 14 бунгала.

Ден по-рано РДНСК Бургас постанови спиране на строителството, но се оказа, че машините и работниците продължават да работят на обекта. Актовете на РДНСК дойдоха в момента, в който около 2000 души протестираха в центъра на София срещу застрояването на мястото.

Актовете на ДНСК могат да бъдат обжалвани от заинтересованите лица в седемдневен срок от издаването им, поясняват от МРРБ. След този срок се издават заповеди за спиране на изпълнението на строежа, като се разпорежда и освобождаване на строителната площадка от хора и механизация.

Заповедите за спиране, които се издават след изтичането на седемдневния срок за обжалването, се изпълняват незабавно, без да се изчаква влизането им в сила. Жалбите срещу тези заповеди не спират изпълнението им. До тогава участниците в строителството имат възможност да консервират строежа и обезопасят строителната площадка, се казва още в съобщението на МРРБ.

Въпреки че в понеделник екоминистърът Нона Караджова защитаваше проекта на "Емона 2000" затова, че е минал надлежно процедура по одобрение, в сряда се оказа, че инвеститорът е нарушил Закона за опазване на околната среда и ще бъде глобен с максималната глоба от 20 хил. лв. Той се е отклонил като физически параметри на строителството от издаденото решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), уточнява екоминистерството.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2013/01/16/1985491_stroitelstvoto_v_irakli_moje_da_produlji_sled_nova/