сряда, 5 февруари 2014 г.

Какво се случва на Иракли

Същата администрация, която допусна строежа на несъбърските дюни, е дала зелена светлина на "Емона 2000"



14 яну 2013, 17:20  

Росен Босев

"Долу ръцете от Иракли." Така се казва протестът, организиран във Facebook, за който са заявили присъствие над 4000 човека. В 18.00 часа те ще тръгнат от Попа, а след това ще отидат до пл. "Народно събрание".

Поводът за събитието е новината, че в края на миналата година в местността Иракли, в района на лиманата на р. Вая, е започнало строителство. Очаквано тази информация предизвика недоволство в социалните мрежи. Иракли е една от малкото плажни ивици, която все още не е засегната от строителната вакханалия, обхванала българското Черноморие.

Според природозащитниците строежът е в нарушение на българското законодателство, a според инвеститора всички документи на проекта са изрядни. Подобна е и позицията на екологичното министерство, което директно нападна природозащитниците заради позицията им.

Строежът на Иракли се случва в контекста на скандала със строителството по несебърските дюни, който показа, че веригата от институции, които е трябвало да гарантират запазването на обществения интерес, не работи. Положителната оценка за това, че проектът няма да въздейства на околната среда, с която на практика се дава зелена светлина за строежа, е подписана от директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев - именно той узакони строежа край Несебър, като прие, че дюните не са дюни. След като беше нарочен за уволнение от премиера Бойко Борисов, Георгиев обвини за действията си предишния началник на РИОСВ-Бургас, който го бил подвел.

Какъв е проектът?

Строежът, който е започнал в края на миналата година, е само част от по-големия проект на фирмата "Емона 2000" ЕООД, който е за строителство на "ваканционно селище" върху общо 26 декара. Предвижда се изграждането на " ваканционен комплекс, състоящ се основно от еднофамилни къщи, една резиденция с апартаменти и стаи, спа център, ресторант, механа, подземни гаражи, басейни и плажен бар."

От публикуваната информационна табела на строежа разбираме, че от края на миналата година в парцел 27454.23.63 започнало изграждането на "ваканционно селище - 9 бр. едноетажни ваканционни бунгала, 5 бр. двуетажни ваканционни бунгала и 3 бр. складове с басейни."

И тук е първото разминаване. Според оценката за степента на въздействие върху защитени зони, която е изготвена през септември 2010 г., на този парцел "ще бъдат изградени 12 еднофамилни къщи, плажен бар и басейн". В същото време на информационната табела на строежа е записано, че ще бъдат построени 14 къщи и три склада с басейни, каквото и да означава това.

Другите етапи от строителството, според оценката за степента на въздействие върху защитени зони, са изграждането на осем еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар; 11 еднофамилни къщи, 3 магазина с три апартамента над тях, лоби бар с администрация, подземен паркинг за 13 МПС и басейн.

На мястото, където ще бъде изграден обекта е имало пионерски лагер и почивна станция и основната теза на инвеститора и екологичната инспекция е, че строежът на практика представлява модернизация на съществуващото.

Кой е строителят?

Проектът е на софийската фирма "Емона 2000" ЕООД. Неин собственик и управител е Добрин Иванов. В края на миналата година друго дружество, в което той е мажоритарен собственик и управител - Трансмобил ООД, спечели обществена поръчка на Министерство на отбраната и купи шест щурмови самолета СУ-25 за 8 млн. лв. Това дружество има пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия.

"Вая Дир" ООД, в която Добрин Иванов е съдружник със съпругата си Лариса, взе през 2011 г. концесията на плажа "Река Вая" за пет години.

Проектът на "Емона 2000" е един от няколкото в района на Иракли, като по информация на "Капитал" всички заинтересовани са се обединили в общо дружество – Иракли АД, което е обявено в ликвидация миналата година. Сред собствениците му виждаме Николай Банев, синът на Цоло Вутов, съдружника на депутата от ГЕРБ Емил Димитров – Славян Теофилов, и фирмата "Суис Пропъртис", която също има инвестиционен проект там.

Как е придобита земята?

Окрупняването на земята, върху която се строи в момента, започва през 2003 г., като голяма част от имотите са купени от физически лица. От справките в имотния регистър прави впечатление, че интерес към тези земи е проявявал и Славян Теофилов, но още преди две години той и жена му продават имотите си на "Емона 2000" или нейните собственици.

Един от имотите (част от парцела, където е започнало строителството) е придобит чрез заменка с община Несебър през 2003 г. от фирмата "Аква парк", която срещу пет апартамента в Несебър получава 9 декара на самия бряг на морето.

Вниманието привлича и сделка от ноември миналата година, когато "Емона 2000" е успяла да купи 1.7 декара земя от община Несебър на цена от 19 лв. на квадрат.

Без отговор остава въпросът и как "Емона 2000" се разпорежда с бунгалата на общинската фирма "Галатея 2002" ЕАД при положение, че в регистъра на Столичната общинска агенция за приватизация няма данни бунгалата, които "Емона 2000" ще реновира, да са били продадени. През 2006 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов беше заявил, че спира приватизацията на дружеството за да запази детските лагери.  "Капитал" разбра обаче, че още през 2005 г. общинската фирма е била осъдена да върне собствеността на имота на две физически лица, които от своя страна са го препродали на съпругата на Славян Теофилов - Димитрина.

Защо според властите строителството е законно?

В неделя МОСВ разпространи прессъобщение в защита на проекта на "Емона 2002" в което се казва, че Оценката за въздействие на околната среда, издадена от директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, е издадена през август 2011 г. И тъй като никой не я е обжалвал, тя е влязла в сила.

Няма спор, че и трите имота върху които ще се строи, попадат в защитени зони. За да оправдае положителното становище за строителството, екологичната инспекция приема, че "ваканционният комплекс" няма да застраши по никакъв начин защитените видове.

Основният аргумент на екологичната инспекция в подкрепа на прокета на "Емона 2000" е, че по същество строителството е "подмяна на съществуващите постройки с нови с капацитет много по-малък от този когато имотите са били действащ пионерски лагер, поради което очакваните косвени въздействия ще бъдат много по-малки от тези в миналото."

На практика за екологичния контрол изграждането на "ваканционния комплекс", в действителност е "реновация" и "модернизация" на пионерския лагер: " "Модернизирането на материалната база в имотите, които са преотредени по действащия ТУП на община Несебър с цел курортно и жилищно строителство, няма да доведе до съществени промени по отношение на досегашното антропогенно натоварване на територията, като очакваното увеличение на почиващите в новопостроения сграден фонд ще бъде за сметка на намаляването на броя на приходящите само за плаж от други курорти и къмпиращите на нерегламентирани места туристи. Пълноценното използване на новопостроения сграден фонд за по-продължителна почивка от 5 до 15 дни ще доведе до намаляване на автомобилния трафик в района за сметка на ежедневно пристигащите на плаж, но нощуващи в други места по Черноморското крайбрежие."

През 2007 г. Върховния административен съд, по друг спор, приема, че въпросните бунгала всъщност са " временни постройки."

Нещо повече, екологичната инспекция приема, че сградите не само няма да навредят, но дори ще помогнат на природата: "Строителството на сградите и озеленяването до известна степен ще предоставят нови територии за заселване на някои от обитаващите района птици и прилепи, гнездещи по покриви на сгради, подпокривните пространства и ниши и в зелените площи, като двата вида лястовици, домашното и полско врабче, жълтокраката чайка, кълвачи, скорци, синигери и други по-толерантни видове."

Факт, който поставя под съмнение целия доклад за въздействие е, че при съставянето му авторът се позовава на остарели редакции на българското законодателство, което има отношение към проблема. Например той цитира редакцията на Закона за опазване на околната среда от края на 2006 г., а към момента на изготвянето на оценката този нормативен акт е бил променян общо 12 пъти.

Друг нормативен акт, който авторът на оценката пише, че е използвал, е Закона за защитените територии, но отново в редакцията му от 2006 г.. До момента на обявяване на екологичната оценка, законът е променян общо 8 пъти.

Идентичен е случаят с редакцията на Закона за биологичното разнообразие, която е използвана от експерта. Тя също е от 2006 г. и към датата на изготвянето на оценката, законът е бил променян 9 пъти.

В същото време доклада цитира свободната интернет енциклопедия Wikipedia.

"Първо отварям сайта на МОСВ и от там гледам най-последната редакция" каза пред "Капитал" изготвилият доклада Веселин Вълчанов. Той коментира, че на мястото, където е строежът, е имало гранична застава, а след това почивен дом и пионерски лагер, където е имало над 2000 човека: "Сградите са стари и са опасни за хората" допълни още той.

През 2006 г. не може, днес - да
Друга интересна подробност е, че през 2006 г., тогавашния министър на околната среда издава заповед за строителна дейностт в района Иракли във връзка с процедурата по обявяване на местността "Иракли-Емине" за защитена територия. Забраната е за срок от една година. В началото на 2007 г. Върховния админстративен съд потвъждава предварителното й изпълнение и отвхърля жалбата на "Емона 2000."

Днес природозащитникът Тома Белев коментира друг проблемен аспект на проекта - капацитетът на питейната вода: "В строежа на Иракли са предвидени 180 обитатели и 250 места в заведенията с продължителност за обитаване от 8 месеца годишно. Нормите за водоснабдяване са различни, но средно 200 л/жител дневно и 200 л/за място във заведението за 12 часа. Или в случая около 20 000 кубически метра за осем месеца. Разрешителното за водоползване на кладенеца от който ще черпят вода за обекта е 6532 кубика годишно. Откъде ли ще се вземат недостатъчните 14 000 кубика вода?" Миналата година РИОСВ-Бургас вече е октазала да даде разрешение, тъй като капацитетът на същия този кладенец е изчерпан.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/14/1984075_kakvo_se_sluchva_na_irakli/