събота, 21 декември 2013 г.

Построиха лего-кола, задвижвана от въздух



Австралийски предприемач и румънски техник конструираха автомобил, задвижван от четири пневматични двигателя и 256 бутала, направен изцяло от блокчета лего. На тестовете в Мелбърн колата е успяла да развие 20 км. ч.
Предприемачът Стив Саммартино, който не е фен нито на колите, нито на лего, споделя, че е срещнал в мрежата един "шантав" румънски ентусиаст. Двамата решили да пробват докъде могат да стигнат едни талантливи младежи с помощта на крауд-фъндинг (финансиране на проект с много на брой и малки по размер инвестиции през интернет).
Още същата вечер пуснали съобщение в "Туитър": "Който има интерес да инвестира 500-1000 долара в страхотен и за-първи-път-в-света проект, да пише. Трябват ни около 20 участници".
40 австралийци се отзовали и проектът получил зелена светлина. Отне ни 18 месеца и доста повече пари, за да го построим, уточни предприемачът.
Колата е била построена в Румъния от него и бизнес партньора му Раул Оайда, след което била транспортирана в Австралия.
"Закарахме я в едно предградие на Мелбърн. Двигателят е чуплив и най-много се страхувахме да не стане гигантска лего експлозия, която да засипе минувачите", сподели Саммартино.
Засега той не иска да прави планове за друг модел или производство. "За четири седмици сглобяване ми дойде до гуша от лего, пръстите ме болят и точно в момента не искам да мисля за следваща кола", каза австралиецът.