сряда, 18 декември 2013 г.

България отвръща на удара на Би Би Си за Слънчев бряг

България отвръща на удара на Би Би Си за Слънчев бряг

“Филмът на британската телевизия Би Би Си за българския курорт Слънчев бряг не е част от кампания срещу българския туризъм, а филм за пиянството на британската младеж. Това е проблем на английската младеж. Това е проблем на Великобритания”. Такова беше становището на директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
Дали ни изненада? Стига, ние сме българи, нищо не може да ни изненада! И друг път сме виждали как хората, които уж трябва да бранят интересите и достойнството ни, го продават, пардон, подаряват го! Но странно защо, колкото и да сме имунизирани срещу светската и националната обида, колкото и да сме я сърбали тая попара, тя все така продължава да горчи. Горчи, защото Испания ни е отбелязала с червено в две графи – интерни и екстерни. Горчи, защото Франция е убедена, че у нас има маймуни. Горчи, защото в Англия за българин се говори или лошо, или нищо! Горчи, защото така и не се появи тоя политик, директор, посланик или президент, дето да защити омачканото ни достойнство... а пък Левски отдавна е мъртъв!
Филмът на Би Би Си не бил разбран правилно. Аха, абе то и Димитър Стоянов навремето не беше разбран правилно от оня унгарска евродепутатка, ама той беше принуден да й се извини! На нас обаче кой ли ще се извини? Едва ли ще са онези журналисти, които са решили да направят лесен материал върху лесен гръб, защото за по-сложен се иска и малко кадърност. Едва ли ще са и английските туристи, които са главните герои в този филм. Не ми се вярва да е и г-н Румен Драганов, защото той явно не вижда проблем.
Всъщност, отново според г-н Драганов филмът за Слънчев бряг, не просто няма да се отрази зле на туризма, а дори напротив – вече се отчита 8% ръст на чуждестранните посетители у нас. Да ти представят място, където пиячката е почти без пари, закони няма, полиция – също и всичко ти е позволено, и то да не се окаже топ дестинация за тийн почивката ти... Егати колко странно наистина!
Но може би, г-н Драганов, вие сте прав. Може би проблемът наистина е в нас, че сме неблагодарни към журналистите на Би Би Си, които всъщност ни правели безплатна реклама. Може би проблемът е и в хотелиерите, че са станали хотелиери и се опитват да изкарат някой лев. Може да е и в собствениците на барове или пък в доставчиците на алкохол. А може и да е в цифровизацията...
Истината обаче, г-н Драганов, драги приятели, е че този евтин филм не ни прави услуга, защото и без него курортите ни се превръщат в английска, руска и германска версия на Филиповци, където някакви хора сипят лайна, а ние им ги чистим. Истината е, че този филм не е реклама на България, а откровена подигравка. И някой трябваше да реагира. Адекватно.
Мислим, че е време ние да реагираме и да ви покажем как изглеждат улиците на великата Великобритания целогодишно.
Защото, приятели, не кочината каля прасетата, а прасетата кочината. И където са свинете, там е и мръсотията, и помията... не обратното!





Мили приятели, нека всеки от вас, който живее в Англия или пък е там просто за малко и случайно е попаднал на подобна гледка, каквато виждаме на снимките по-горе, да направи снимка или видео.
Уви, няма кой да защити достойнството ни, затова сме принудени да го браним сами. Нека отсрамим и онези българи, над чието работно място виси надписът „Съединението прави силата!“ И за разлика от тях, да свършим нещо полезно за народа си, като се обединим в тази кауза!
Бъдете абсолютно сигурни, че ние ще направим и невъзможното тези ваши кадри да достигнат до колкото се може повече хора... извън границите на страната ни!
Снимките и клиповете може да ни пращате на страницата, която създадохме в името на каузата www.facebook.com/do.not.mess.with.BG
Статията на английски: Bulgaria strikes back on Sunny Beach BBC short documentary