четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Древна звездна карта над белоградчишката пещера Лепеница

© Снимка: Кирил Ценов
На 2,5 км от Белоградчиксе намира древна звездна карта, изсечена в скална площадка. Това разказва за РАДИО ВИДИН любителят планинар Кирил Ценов. Звездната карта е забравена от векове и днес тепърва се преоткрива. Намерена е в края на 2012 г. при разходка из района и е изследвана по-подробно от откривателите си през 2013 г. Картата е разположена в края на скалния рид над пещерата Лепеница, от която се открива панорамна гледка към целия небосвод. Но за да се стигне до древната звездна схема, трябва да се премине през участък, обрасъл с трева и гора и да се направи отклонение от пътеката за пещерата. Може би заради трудния терен, картата не е открита толкова години. Много от изображенията на звезди по скалата са ерозирали, като по някои има мъх, който ги скрива от погледа.

Картата представлява множество кръгли дупки, които показват небесните тела. Техните размери са разпределени в групи по 16, 12, 8 и 4 см. Изработени са върху предварително изравнената скална площадка, като следите от подравняването личат и до днес. Подножието на площадката е изпълнено с множество скални отломки. За да се потвърди, че това е звездна карта, на място е заснето разположението на дупките. След това са разчертани и наложени върху карта на съзвездията от Северното полукълбо. Три дупки, разположени в къса права линия, видимо съответстват на звезди от Орион.

© Снимка: Кирил Ценов
Скалните изображения са групирани и разположени около централен камък. В него се е съхранила една голяма звезда, която заедно с камъка са обърнати в посока на Полярната звезда, но онази, към която е сочел Северният полюс в миналото. Този факт говори за научно и културно достижение на местните народи, а не за внос на култура от други цивилизации. В единия край на звездната площадка е изсечена щерна (съд или басейн за събиране на дъждовна или друга вод- бел. ред.). Това показва, че мястото се е използвало и за извършване на култови и духовни практики. В друга част на площадката се намира скална колона с изсечен стол на върха й. Наречена е "Тронната колона". Тронът гледа към картата. Вероятно там са сядали жреците. От звездната площадка се открива панорамна гледка към скалите и си заслужава да бъде посетена.



Източник: http://radiovidin.bnr.bg/Shows/Magazin/posokite-na-delnika/Pages/Drevna-zvezdna-karta-nad-belogradchishkata-peshtera-Lepenica.aspx