вторник, 22 октомври 2013 г.

От безнадежден случай до дервиш и инструктор по йога




Васил Тосев е единственият дервиш в България. Той се е посветил на търсенето на божествения покой. Било е време обаче, когато е тежал над 100 кг и лекарите са му давали най-много година живот. Тосев е роден преди 43 г. в Пловдив. Израства там и започва работа. Води застоял начин на живот и с времето започва да трупа килограми.

На 27 г. вече има сериозни проблеми със здравето. Теглото му е около 80 кг при ръст от 167 см. Страда от високо кръвно, на моменти от порядъка на 200/280, припада, викат линейки, за да го свестяват, постоянно се тъпче с хапчета.

Васил изпада в тежка депресия. Заради хапчетата, които гълта, се чувства леко дрогиран. По онова време работи в магазин за оръжия. Казва на приятелите си, че един ден ще се гръмне, за да сложи край на мъките си. На 30 г. тежи вече 105 кг. Препоръчват му най-различни диети, но проблемът само се задълбочава. Лекарите му дават максимум година живот, и то ако си направи байпас. За негов късмет обаче негов приятел го свързва с Иван Гарабитов -- човека, който го спасява.

Още като ме видя, каза, че ще стана учител по йога. Помислих, че му хлопа дъската, признава Тосев. Той никога не е имал такива намерения, но в момента наистина е учител по йога в центъра на Гарабитов.

Тосев се спасява, като 15 дни приема само вода и специален сироп. Въпреки че не се храни, не чувства глад. Така тялото му изчиства всички токсини. След тези 15 дни в състоянието му настъпва драстична промяна. За 2-3 месеца сваля 50-те излишни килограма и успява да задържи новото си тегло. Когато отива отново на преглед, лекарите не могат да повярват на отличните резултати от изследванията.

Тосев напомня, че човек непрекъснато трябва да прави нещо за тялото си, да се грижи за него, за да бъде здрав. След като отслабва, Васил започва да се занимава с йога. Гарабитов отваря център и Васил става учител в него. Преди 6-7 годинипък вижда дервиши в Пловдив и остава като омагьосан. Отива при тях и казва, че иска да се върти. Дават му листчета с указания.

Купува си книги на поета мистик и философ Джалаладдин Руми. Според него състоянието на всемирна любов може да се предизвика с практиката на въртене.

Васил започва да се върти сам вкъщи. След месец може да го прави цял час, без да спира. Целта на въртенето срещу посоката на часовниковата стрелка е да предизвиква паузи в мисълта. След няколко години Васил е приет в братството на дервишите. Подобно на йога, целта на дервишкия танц е да се постигне пълно единение или съвършенство.

Когато се въртиш и се избавяш от мисълта, постигаш единение с висш интелект. В този момент разбираш, че религиите са нещо безсмислено и само разделят хората, твърди Тосев.