вторник, 29 октомври 2013 г.

Окупацията на Софийския университет остава

 

Въпреки вчерашното решение на Академическия съвет, че окупацията в Софийския университет трябва да бъде прекратена, тя продължава. И днешният ден е обявен за неучебен.
В знак на солидарност към колегите си от СУ,
днес се готви и акция в Университета за национално и световно стопанство.
Окупацията на СУ "Св. Климент Охридски" започна на 23 октомври, когато студентите обсадиха най-голямата аудитория 272 на Ректората в знак на недоволство от решението на Конституционния съд да върне депутатските права на Делян Пеевски.
Действията на протестиращите студенти бяха публично подкрепени и от много преподаватели.
И тази снощи мнозина студенти останаха да пренощуват в сградата на Ректората, а входовете на учебното заведение продължават да бъдат затворени, като се пускат само хора от администрацията.
От понеделник има издадена заповед на ректора на университета, с която той определи
човек от администрацията да води преговори с окупиращите. 
"Продължаваме окупацията с пълни темпове. Няма какво толкова да се коментира решението на Академическия съвет. За нас то не е особено достойно. Предвид и извънредното положение в страната. Това, което се случва в Университета, е отражение на извънредното положение на събитията в страната.
Ние няма никога да отстъпим от тези принципи, които имаме, и окупацията ще продължи до оставка, защото знаете, че оставката за нас не е цел, тя е само първа стъпка за това, което ние се борим, а то е реална промяна в системата", заяви, цитиран от БНР, Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти.
"Студентите имат право да протестират, но тъй като исканията им са откровено политически - очевидно мястото им не е в университета, освен това не би трябвало да пречат на занятията.
Според мен би трябвало да намерят друга форма",  
коментира пред БНР депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев.
Според него присъствието на негов колега на протеста е било грешка:
"Аз също се колебаех дали да отида, но прецених, че ще дам повод за конфронтация, което е напълно излишно в тази ситуация и просто не би трябвало да го правим. Мисля, че от тук нататък всяка стъпка трябва да бъде в избягване на конфронтация отколкото нейното насаждане", добави Кадиев.
"Университетът е корпорация от преподаватели и студенти. Академическият съвет е нещо като изпълнителен орган. Той се състои от деканите, заместник-ректорите и т.н. Обръщайте внимание и на това колко преподаватели подкрепят своите стачкуващи студенти.
Мисля, че те вече стават впечатляващо голямо количество. Това е същинското изпълнение на преподавателското тяло на СУ. Факултетите се състоят от много преподаватели и аз ще припомня например, че Философския факултет на свое Общо събрание с огромно мнозинство подкрепи студентите си. Мисля, че това ще се случи и с други факултети в най-близко време. Още тези дни. Така че това ми се струва далеч по-важно.
За мен
решението на Академическия  съвет беше очаквано.
Студентите действително искат да учат, но те прибягват до тази крайна мярка, защото не искат да учат пет години и след това да отидат за гастарбайтери или да се състезават по закона на джунглата в нашата държава", заяви проф. Калин Янакиев, цитиран от БНР.
"МВР може да се намесва само ако има сигнал за извършено престъпление. До момента няма такова", коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров за агресията в двора на СУ, когато контрапротестиращи се опитаха да влязат в сградата на Ректората.
Той посочи, че има установен ред - сезира се прокуратурата и МВР.
"От самото начало на протестите се очертава тенденция да се акцентира на хора с прякори. Някои от тях са забелязвани на някои протести, но не винаги. Не бива да слагаме знак за равенство между хората с прякори и протеста", каза още той.
"Нека се разберат помежду си в СУ - имат си ръководство. МВР, ДС отдавна излезе от университетите. Това си е тяхна работа - ще учат ли или не. А това кой ги провокира, си е техен проблем. Това не е проблем на МВР", каза още той.

Източник: http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-protesti-sreshtu-kabineta/okupaciiata-na-sofijskiia-universitet-ostava-5997099