сряда, 16 октомври 2013 г.

Учените откриха в нашите охлюви нещо уникално за човешкото здраве

Българските охлюви съдържат неповторимата бактерия бацилус булгарикус

Сензационно откритие направиха наши и чужди учени по отношение на българските охлюви. Малките пълзящи животинки са толкова полезни за човешкото здраве, че могат да се окажат ключ към решаване на проблеми с едни от най-страшните съвременни болести.
Българските учени от БАН под ръководството на биомедика доц. Павлина Долашка преглеждат под микроскоп слузта на нашенските охлюви, съобщава novini.bg като цитира “Всеки ден”.
Учените откриха в нашите охлюви нещо уникално за човешкото здраве
Учените откриха в нашите охлюви нещо уникално за човешкото здраве

Те са установили, че безценната слузеста течност съдържа уникалната бактерия бацилус булгарикус, позната като бактерията на нашенското кисело мляко. Това превръща нашите охлюви в най-лековитите в света. Заради тези уникални съставки нашите охлюви може да се окажат спасение за стотици хиляди безнадеждно болни пациенти, обещават учените. Те могат да станат панацея за най-коварните болести, включително и рак. Слузта им е доказано, че стимулират имунната система, намаляват токсините и високия холестерол.
Биолози, фармацевти и лекари са категорични, че редките вещества от българските охлюви могат да засрамят дори лекарства като аналгина, аспирина и други подобни заради бързото им действие срещу болката.
Освен че стават за ядене, пълзящите животинки се използват и в козметиката. Кремовете на базата на слузта от охлюви вече е в първите топ класации на най-скъпата медицинска козметика в цял свят. Тези кремове лекуват като с вълшебна пръчица и най-дъблоките бръчки по лицето.

Източник: http://lechitel.net/uchenite-otkriha-v-nashite-ohlyuvi-nesto-unikalno-za-choveshkoto-zdrave/