петък, 19 юни 2015 г.
Народно чудо: Ракия с див чесън сваля кръвно!
Билката левурдa се използва и в народната медицина, и в кулинарията. В народната медицина са известни отвари от билката, а на много места в страната приготвят и лечебна ракия, пише "Струма.бг". В различните области на България рецептата се приготвя по различен начин, но общият принцип е следният:
Нужни са ви листа или луковици от див чесън. Нарязвате листа и ги слагате в подходяща бутилка, след което допълвате с ракия. Оставете лечебната смес да престои две седмици на слънчево място.
След като мине този период, можете да приемате ракията по 1 ч.л., разредена с вода. Смята се, че тази лечебна ракия помага при атеросклероза, подобрява паметта, влияе на съня. Освен това понижава кръвното налягане и предотвратява виенето на свят.
Освен ракията от див чесън, в народната медицина е позната и рецепта за вино от билката. Ето как да си го направите: Необходими са ви шепа нарязани листа от билката. Слагате ги в 250 мл бяло вино, което е завряло предварително. Виното трябва да се подслади с пчелен мед - сложете на вкус. Пиете на малки глътки.
За проблеми със стомаха се препоръчва ситно накълцани листа на билката да се залеят с топло мляко. После се оставят за няколко часа, след което запарката може да се приема на малки глътки.
Тази рецепта е изключително подходяща при хронични или остри стомашно-чревни разстройства. Пресните листа на билката стимулират уринирането, пречистват бъбреците.
Листата на дивия лук трябва да се използват пресни, когато става дума за лечение, тъй като след като изсъхнат, губят лечебните си свойства. Растението може да облекчи и суха и мъчителна кашлица.
Стомашните проблеми могат да бъдат разрешени и с еднократно приемане на няколко чесънчета от луковицата. Запарка от билката можете да си приготвите, като залеете 1 ч.л. изсушени луковици с 300 мл вряща вода.
Оставете сместа да кисне 60 минути и после приемайте по една кафена чашка три пъти дневно. Да се пие преди храна. При рани се прави каша от счукани луковици - налага се на мястото и се поставя марля. Билката не се препоръчва на хора, които страдат от гастрит или язва.
Източник: https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=618687845721673745#editor/target=post;postID=2983219523407284130