неделя, 14 юни 2015 г.

Вижте селото за пример, за което всички говорят

В средногорското село Чавдар всички улици са асфалтирани, водопроводът и канализацията са подменени, всички обществени сгради са ремонтирани, има фонтани, алпинеум, мини амфитеатър, навсякъде има градинки с цветя.




Снимка: Община Чавдар

Всички улици в българското село Чавдар са асфалтирани, тротоарите са нови, в централната част има фонтани, алпинеум, мини амфитеатър, хотел. Всички обществени сгради са ремонтирани, навсякъде има градинки с цветя. Водопроводът и канализацията са подменени, има приспивателна станция за отпадни води. Осигурен и е безплатен достъп до интернет за всички.  Всичко това е постигнато с помощта на 12 милиона лева еврофинансиране. Близо 1 милион лева предстои да бъдат инвестирани в безплатен увеселителен парк за деца. 

Как е постигнато всичко това? 

„Реших да пренеса опитът, който имам, в родното си село и да му помогна с каквото мога“, разказва кметът на селото Пенчо Геров в репортаж за „Нова телевизия“.

Геров е кмет от 2003. Работил е 41 години в медодобивния завод на „Аурубис“ в Пирдоп като директор „Инвеститорска дирекция“. 

„В общинската администрация намерих един сплотен колектив и разбрахме, че без да кандидатстваме по еврофондове, не може да обновим и променим селото. Аз им давах опита, те ми даваха новото и по този начин изградихме един сплотен екип“,  разказва още Геров. „Парите не потъват, защото ги ползваме за това, за което са дадени. С мързел няма как да стане. Нещата се получават с мерак и с упоритост“.   


Вижте снимки: 



Снимка: Община Чавдар



Снимка: Община Чавдар



Детската градина, снимка: Община Чавдар



Снимка: Община Чавдар

Източник: http://www.economy.bg/bulgaria/view/18375/Vizhte-seloto-za-primer-za-koeto-vsichki-govoryat-