четвъртък, 18 юни 2015 г.

Скъпи сине, ще ми се да знаеше това за порното



Скъпи сине,

Имаш свой личен смартфон и освен това имаш достъп до семейния компютър. Осъзнавам, че знаеш как да използваш тези устройства по-добре от мен. Осъзнавам и че ако искаш да знаеш нещо, не е трудно за теб просто да го потърсиш в Google, и да намериш хиляди уебсайтове, които да ти кажат всичко, което искаш да знаеш. Но има някои неща, които Google не може да ти каже, като това, дали Стефани от твоя клас наистина те харесва или не. Също не може да ти каже дали трябва да спортуваш футбол, или да се включиш в отбора по плуване.

Друго нещо, което Google не може да ти обясни, е порнографията. Осъзнавам, че в информационен век като този, вероятно вече си гледал порно (или поне имаш приятели, които да ти го покажат). Осъзнавам също, че въпреки най-добрите ми усилия, не мога да те предпазя от Интернет. И колкото и упорито да се опитваш да го избегнеш, вероятно така или иначе ще се натъкнеш на порнографията.

Затова вместо да претендирам, че може да не си гледал порно, ще ти говоря повече относно времето, когато гледаш.

Първо, позволи ми да кажа, че има причина порнографията да е бизнес за милиони долари. Много мъже гледат порно, защото е възбуждащо и го намират за атрактивно. Като момче, и ти ще го намериш за такова. Не се смущавай или срамувай от него, когато го видиш и ти хареса. Това просто означава, че си човек.

Второ, не позволявай на възбудата да те изхаби. Тя е фалшива. Има причина да наричат хората във видеото актьори – защото играят роля. Истинският секс не е като това, което виждаш онлайн. Не е така шумен, див и вулгарен. И не е предназначен да бъде такъв. Порнографията е насочена към мъжете в по-голямата си част, и то така, че да предизвика мъжките фантазии. В резултат на това продуцентите създават видео материали, които да са възможно най-съблазнителни за мъжете. Но истинският секс не е само за мъжете. Той е и за жените. И ако измерваш сексуалния си живот спрямо това, което виждаш в тези видео материали, ще бъдеш разочарован, защото не всичко ще бъде за теб. Не бъди от онези мъже, които само искат егоистичните им желания да бъдат задоволени. Съпругата ти също ще харесва секса, ако се отнасяш по правилен начин – и ако се фокусираш върху нея. А когато и двамата му се наслаждавате, ще бъде много по-хубаво, отколкото каквото и да е, което можеш да видиш онлайн.

Трето, дори това, което виждаш във видео клиповете, да ти харесва, не означава, че ще ти хареса в истинския живот. Отново се връщам към факта, че хората във филмите са актьори. Предполага се да се държат така, сякаш това, което правят е страхотно и прекрасно – точно това продава видео материалите. Но не позволявай те да ти казват какво трябва и какво не трябва да ти харесва. Не им позволявай и да ти казват какво трябва и какво не трябва да правиш със съпругата си. И определено не им позволявай да ти казват какво би трябвало жена ти да харесва или какво би трябвало да прави. Ти и твоята съпруга ще определяте това заедно.

Четвърто, порнографията наистина може да разруши един човек. Знам, знам… Милиони мъже гледат порно и не всички те са извратени перверзници или маргинали. И знам, че повечето от мъжете, които гледат порно са средностатистически обикновени граждани. Независимо от това, порнографията наистина може да разруши човек. Тя създава нереалистични очаквания, които ще те оставят сексуално незадоволен. Ще остави и съпругата ти сексуално неудовлетворена. А ти ще бъдеш изкушен да напуснеш едно иначе прекрасно взаимоотношение. Или ще бъдеш изхвърлен от него, защото прави съпругата ти нещастна.

Ще се радвам да говорим за въпросите ти, каквито и да са те. И искрено го мисля, когато казвам, че бих предпочел да питаш мен, отколкото Google. Не съм съвършен, така че не мога да ти гарантирам, че винаги ще имам отговора или че винаги ще разбирам въпросите добре. Но винаги ще говоря с теб за това. И ще намерим отговор заедно.

 

С цялата си любов,

Татко

 

– Аарон Андерсън