понеделник, 8 декември 2014 г.

Стив Ханке: Трябва ви шокова терапия

  Автор:
Светослав Метанов
  Проф. Стив Ханке изписва лекарството за българската икономика. Снимки Веселин Боришев
За да расте икономиката на България с по-бързи темпове е необходима шокова терапия. Това бе един от съветите на професор Стив Ханке на лекцията при откриването на Българския икономически форум в столичния хотел "Шератон" тази вечер. Да чуят водещия финансист дойдоха стотици хора - министри, посланици, депутати, банкери и финансисти от България и чужбина.



И както винаги когато Ханке говори, клишетата, които сме свикнали да слушаме от българските държавници, просто липсваха.
Това, което ви трябва е шок. Трябва ви шок какъвто направиха лейбъристите в Нова Зеландия, консерваторите на Маргарет Тачър във Великобритания през 80-те години и комунистите в Китай. Шоковата терапия води до икономически бум, обясни Ханке.
Според него стандартното темпо на икономически растеж за България е с 3,5% на година, но има много неизползвани възможности, които да променят реално към по-добро живота в страната.


Наследството на Орешарски бързо трябва да се поправи. Необходимо е рязко свиване на разходите. Цените на тока също са проблем - трябва да са по-разумни и още нещо - започнете отново приватизацията, посъветва Ханке.
Наред с греховете на правителството на Пламен Орешарски не пропусна и да разкритикува и бившия финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков.
Той знае много теория. Разработил е важни бизнес модели, но не направи нищо. Остана статичен, а големият ръст идва само с шок, обясни Ханке.
Според него е важно бързо да се намерят начини за намаляване на бюрокрацията.
Подобрят ли се условията за бизнес, инвеститорите ще дойдат. Само повече сигурност трябва. В Европа 80 процента от работните места са във фирми с по-малко от 50 служители. Необходими са предприемачи, които да вземат пари от банките и да ги инвестират, посочи Ханке. 
Според него другото важно е да се проведат реформите в правосъдната система. Това е много важно, за да продължите напред, посочи професорът.
Наред с това Ханке изказа доста непопулярна позиция по отношение на Европейския съюз и еврофондовете като фактор за растеж.
ЕС е още един слой бюрокрация. Европа не може да е пример. Тя е на ръба на рецесията и са необходими мащабни структурни реформи, добави Ханке.
Той не пожали и отношението на родните политици към ЕС.
Политическата класа реагира по един начин: "ЕС ще ни регулира. Брюксел ще ни оправи", но това не е вярно. Всичките ви проблеми са направени от българи и българи също могат да ги оправят, рече Ханке.
За КТБ водещият икономист посочи, че основната вина е на БНБ.
КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка, добави той.
Професорът разкритикува и бизнес модела на публично-частното партньорство и еврофондовете:
Това си е чиста проба корупция. Като чуете за бизнес проект между правителство и частник, веднага трябва да знаете - това е покана за корупция. Повече евросредства за България също са равни на повече корупция.
Ханке обърна внимание и на темата за това трябва ли да има стратегически отрасли в икономиката.
Това е наистина голяма глупост. Никакви държавни планове и стратегии не са необходими, а ясни правила и свобода. Нищо друго, каза Ханке и като аргумент посочи, че САЩ никога не са декларирали приоритет и не са направили нищо специално, за да се появи Силициевата долина за технологичната индустрия.
Думите на Ханке предизвикаха доста усмивки в залата, защото малко преди да започне интересната лекция на професора от университета "Джон Хопкинс" икономическият министър Божидар Лукарски изреди отрасли, които ще са приоритетни за държавата.
Прочете ги от листче.






Източник:http://clubz.bg/11487-stiv_hanke_trqbva_vi_shokova_terapiq