сряда, 3 декември 2014 г.

Учебниците ни пълни с тежки до нечовечност знания

 Учебниците ни пълни с тежки до нечовечност знания

Тодор Танев Снимка: архив, Булфото



Учебниците са пълни с тежки до нечовечност знания, но никой не учи децата ни как да бъдат граждани, констатира в интервю за "24 часа" просветният министър Тодор Танев.
"Децата ни ще станат граждани, ще гласуват, ще гледат новини. Ще вземат кредити и ще следят цените на енергийните източници. Все ще им се наложи да се срещнат с адвокати и правни документи. Кажете ми по кой предмет се получават адекватни базови знания по политика, икономика, право - изобщо по професията на всички ни "граждани"? А подготовката по чужди езици в епоха на глобализация? Май не е като в Холандия. Същевременно има тежки до нечовечност обеми от научни "знания" в учебниците, които затрудняват даже родители-висшист", заявява той.
"Геният Айнщайн е казал: образованието е само това, което остане, след като всичко друго е забравено. Значи
трябва да се тръгне по веригата: нов закон - нови програми - нови учебници, за да има мислещо ново поколение, а не вторично неграмотни кандидат - емигранти", допълва министърът.
От страниците на "Монитор" Милена Дамянова, председател на образователната комисия в НС, призовава: Крайно време е да спрем само да констатираме препоръки на Брюксел или доклади на Световната банка за това, че българските ученици са на последните места по грамотност. Това е диагноза за обществото ни и трябва да се работи, а не да се повтаря и да се зацикля в спорове от тип - оценки или точки... Отговорност на политиците е да покажат политическа воля за реформи. И учители, и родители, и експерти си свършиха работата. Наш ред е!"

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/12/03/uchebnicite-ni-pylni-s-tejki-do-nechovechnost-znaniia.247195