петък, 22 ноември 2013 г.

Столична община не иска повече бежанци в града

В дома за временно настаняване в Любимец нелегалните имигранти се задържат докато не подадат молби за закрила. След това са свободни да изберат дали да бъдат настанени в центрове

С остри реплики и на ръба на скандала в комисията по обществен ред и сигурност на Столична община във вторник беше обсъден проблемът с бежанците. Общински съветници от различни политически групи се нахвърлиха върху зам.-председателя на агенцията за бежанците Стоян Петров. От коментарите им стана ясно, че настроенията в общинския съвет и управлението на града е да не се настаняват повече бежанци в София.

"Кой реши да се отворят два центъра за настаняване на нелегални сред гъсто населени квартали?" "Защо не беше питана общината, районните кметове? Давате ли гаранции, че това повече няма да става?" "Защо няма по една линейка пред всеки център?" "Защо няма денонощно администратор и преводач?" "Защо са на свободен режим?" "Има ли схема измежду преводачите, адвокатите и бежанците да обжалват до безкрай отказите за статут, за да правят банди в центъра на града?" "Съветвам ви при първа възможност да изведете бежанците извън града", "Как е възможно да са на свободен режим?!".

Това бяха част от въпросите и препоръките на съветниците към Петров, на които той в повечето случаи нямаше отговор. От своя страна зам.-председателят на агенцията засипа членовете на комисията с числа и им обясни, че от институцията са пращани писма до общината още в края на 2012 г. с молба да се разшири капацитетът на единствения дотогава център в "Овча купел".

Числата

В страната центровете са запълнени на 111%, от които в София - в "Овча купел" на 116%, в кв. "Враждебна" - 84%, в кв. "Военна рампа" - 93%. В числа това са точно 2001 души. Според европейските стандарти максимумът на хора, които се настаняват в един център, е 150 души.

В момента в България се изгражда нов център край Момчилград за около 1000 души, и в Харманли във вид на фургони за около 250 души. В 11 ч. във вторник на българо-турската граница пък имало 300 души (преди около две седмици на денонощие в страната влизаха около 40 души). Песимистичната прогноза за потока от бежанци до края на годината е за близо 11 000 души, при капацитет на агенцията, разчетен за 1000-1200 души. Досега се считало, че при 5 000 души нелегално преминали границата България няма да може да се справи.

От досега преминалите границата около 5 000 души, 67% са сирийски граждани. Подалите молба за статут на бежанци са 2 599 души.

Агенцията е поискала увеличение на щата със 150 души, но реакцията била "Вие луди ли сте?!", съгласила се на 77 души, но миналата седмица "получила" от Министерски съвет само 50 места. Бюджетът й е около 3 млн. лв. годишно, а към него трябва да се добавят около 600 000 евро годишно.

В сравнение с миналата година престъпленията, извършени от сирийски граждани в София са намалели с три, но са се увеличили два и повече пъти тези, извършени от граждани на Алжир, които очакват статут на бежанци или са с такъв (данните са на СДВР). На денонощие се проверят около 60-70 човека в района на Халите, около джамията, които по думите на комисар Младен Маринов, зам.-директор на столичната полиция, "се вадят от анонимност". Настанените нелегални имигранти в центровете в града са на свободен режим т. е. те могат по всяко време да напускат сградите, да се настанят в частни домове и т. н. Жандармерията има ангажимент единствено да опазва реда около и в центровете.

Проблемите

На многократните настоятелни подканяния да обещае, че в София повече няма да се настаняват кандидат бежанци, той, също толкова неизменно, отвръщаше "засега". Позицията може да се промени, ако бъде надхвърлена последната песимистична прогноза за около 11 000 бежанци до края на 2013 г. Решението за отварянето на двата извънредни центъра в града - във "Враждебна" и "Военна рампа", било взето за три дни, след като предварително били разпратени писма до всичко областни управители и министерства за свободни сгради и помещения. Това беше една от първите причини за гнева на общинските съветници - липсата на координация - те разбрали за настаняването на хората от медиите. "Взехте решението за три дни, а сега ние ще имаме проблем за 30 години", възмути се председателят на комисията Татяна Георгиева (ГЕРБ).

Липса на организация и нормални битови условия в центровете е другият проблем - там няма денонощно администратори, портиери или изобщо хора за връзка с институциите, както и преводачи. Дори да се осигури медицинска помощ, няма как проблемите им да бъдат решени заради езиковата бариера. Електрическите инсталации пък са толкова слаби, че опасността от пожари е огромна, според Красимир Димитров, който оглавява столичната дирекция по обществения ред. До края на деня във вторник поне в един от центровете трябва да бъдат поставени т. нар. усилени контакти, защото имало места, в които пружините на леглата били използвани за нагреватели.

Никъде няма списъци на хората, които обитават сградата. Когато доброволци раздавали помощ, се виждало, че самите чужденци са се организирали и във всяка стая имали списъци на хората, но на арабски език.

Мудна администрация, лошо законодателство - според общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки е възможно да има изградена схема между преводачите, които помагат на бежанците, адвокатите им и техни сънародници, които им осигуряват безкраен престой в страната дори да нямат документи, защото обжалват непрекъснато отказът на агенцията да им предостави статут, а дори понякога, когато се изчерпвала процедурата по инстанциите, я започвали отново. "Шест месеца на улицата и вече са тартори на алжирски банди", каза той. Джамбазки предложи да се промени законът, така че институциите да се произнасят в рамките на 30 дни и при отказ човекът да бъде върнат там, откъдето е дошъл. Стоян Петров обаче обясни, че преводачите минават през проверка на ДАНС.

Освен това държавната граница се преминавала изключително лесно. Съществувало съмнение, че групи в Одрин направо насочвали бежанците накъде да поемат. Имало случай на човек, преминал зелената граница в инвалидна количка, както и деца без родителите си. "Само още Дядо Коледа на велосипед не е минал през границата, която трябваше да е шенгенска, а гранична полиция е Welcomе drink* - търси ги из храстите, за да не избият ", каза Джамбазки.

"Следващата бомба, която ще гръмне, е заради децата, които са без родителите си тук", прогнозира кметът на район "Овча купел" Христина Семерджиева. Проблемът е, че те трябва да имат настойници и заедно с тях да изчакат в центровете да получат документи, а след това да се настаняват в домове за деца. "Не съм сигурна, че всички имат настойници, защото знам как се определят те - според закона трябва да се назначат от районния кмет", каза Семерджиева. Тя твърди, че няма как със заповед да определи някой човек за настойник - това не е професия, а въпрос на желание и възможност да се разбират с детето на един език.

Какво да се прави

Зам.-председателят на агенцията каза, че междуведомствена група в Министерски съвет работи по промени в закона за бежанците и "до седмица-две" те ще бъдат готови и внесени в Народното събрание. Дотогава държавата се учи в движение как да помогне на вече пристигналите бежанци. Междувременно е изпратено и искане до Европейската комисия за финансова помощ, с която ще се изградят допълнителни центрове за настаняване във фургони. Ако и това не помогне, неофициално представители на управляващите признават, че е възможно да се стигне до затваряне на границата.

Следващият публичен сблъсък по темата ще е в четвъртък, когато в София съветниците ще заседават извънредно заради ситуацията с бежанците.  

* букв. Питие за добре дошъл - жест на гостоприемство

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/10/08/2156625_stolichna_obshtina_ne_iska_poveche_bejanci_v_grada/