неделя, 9 октомври 2016 г.

Черен списък на Грийнпийс на храни с ГМО в България

Черен списък на Грийнпийс на храни с ГМО в България

Природозащитната организация Грийнпийс актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО, които препоръчва да не консумираме, ако искаме да сме здрави.

Много учени ни препоръчват да избягваме всяка храна, която съдържа генно-модифицирани организми.

Основният проблем е, че не знаем в кои продукти те се съдържат. При етикетирането на стоките, които се продават в ЕС, вкл. България, някои са отбелязани, макар с малки букви – като шоколади, сладоледи и под.

Макар българското правителство да не откри ГМО в околната среда на България, природозащитната организация Грийнпийс публикува свой списък с производителите на храни, които ни тъпчат с ГМО.

В този черен списък попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите. Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България.

Част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните – членки на ЕС, и на място получават български опаковки и етикети.

Когато сте в магазина, избягвайте следните марки продукти, съветват от Грийнпийс:

нещата във веригата за бързо хранене McDonald’s

продукти на Nestle като шоколади и шоколадови десерти (с марки Nestle, Kit Kat, Lion, LZ, Кума Лиса, Житен дар и др), сладоледи (сред които Boss, Familia, Nirvana, Aloma и др.), вафли Мура, напитката Nesquik

продукти на Mondelēz (Монделийз), които закупиха Kraft Foods; сред марките шоколад, чипс, кафе, напитки, детски храни, бисквити, десерти, сладоледи, дъвки са: Milka, Oreo, Своге, Jacobs, Cadbury, Tang, Trident

безалкохолните напитки на Coca Colla: Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley

безалкохолните напитки Pepsi и 7Up

млечните продукти на Danon: кисело мляко (вкл. На баба), подсладени десерти, сирене, детски напитки

шоколадови десерти, шоколади, сладоледи, какао като Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Ferrero Rocher, Cadbury, Parmalat

продукти на Heinz – кетчупи, майонези, сосове, за които в Израел е забранена продажбата им като такива продукти, уж кетчуп

продукти на Unilever като детските им храни, сухите им супи, сосове, майонези вкл. под марките им Hellman’s и BestFoods

супи Campbell

бонбонките M&M

чай Lipton

бебешките храни Hipp като адаптирани млека и бебешки пюрета

продукти на Uncle Bens (които са собственост на Mars) като ориз, кетчуп, сосове

Посочените марки са на производители, които са сред най-големите рекламодатели в България, посочва pik.bg, и се разчита на неосведомеността на купувача, а правителстото ни не провежда информационна кампания за вредата им.

Спикът на Грийнпийс не е пълен за българския пазар, защото те наблюдават производителите на храни в световен мащаб. Затова препоръчваме стриктно да четете етикетите на това, което купувате! Че току-виж попаднете на партида без ГМО!

Източник: http://sosnovini.bg/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%B3%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-14111.html