петък, 8 август 2014 г.

Професия геймър...

Божан Чипев
18 Май 2012, 17:00 

1 евро ще удържа Blizzard от всяка продажба на виртуални предмети в рамките на аукциона на Diablo 3. При търговията с ресурси таксата ще бъде 15% от стойността на транзакцията.
Компютърните игри са един от най-доходоносните аспекти на дигиталните развлечения в наши дни. Разбира се, най-вече за тези, които ги произвеждат и разпространяват. С излизането на дългоочакваното продължение на култовата поредица Diablo, създадена от гиганта Activision Blizzard, обаче и самите геймъри ще могат да си осигуряват устойчив доход, докато се забавляват пред компютъра. И дори да превърнат въпросното занимание в своя своеобразна професия.

Това ще се случва с помощта на новата система за продажба на виртуални предмети срещу реални пари в контролирания от самите Blizzard аукцион. До момента този вид търговия се правеше на ръба на закона и в противоречие с лицензионните правила на фирмата производител. В основата й бяха така наречените китайски фермери - играчи (в повечето случаи от азиатски произход), които събираха виртуални предмети, продаваха ги на посредници, които от своя страна ги пласираха през онлайн системи от типа на eBay. С Diablo 3 обаче производителят Blizzard прибира целия този бизнес под своята шапка.

В ядрото на сегашния потребителски бизнес модел ще стои най-важното – играенето, като придобитите по време на виртуалните приключения съкровища ще могат да се предлагат на търг с наддавания. По този начин, без да се отклонява от основния си фокус – побеждаването на демони и спасяването на света, играта се превръща и в платформа за търговия, която ще облагодетелства както играчите, така и самите Blizzard. Големият губещ ще са стотиците фирми посредници, които до момента пласираха виртуални ценности срещу реални пари.

Парче от пая

Бизнес моделът на т.нар. Real Money Auction House в Diablo 3 е прост – разработчиците на играта удържат процент от всяка извършена транзакция за покупка на ресурси и твърда такса от 1 евро за покупка на всеки предмет. Макар че Diablo 3 вече направи своя дебют на гейм сцената във вторник, пускането на аукциона ще бъде забавено с една седмица и той ще заработи на 31 май. Целта е повече играчи да достигнат до крайния етап на играта, в който съкровищата са най-ценни.

Очаква се дори най-редките виртуални мечове и брони да не струват повече от 25 евро. Въпреки това обаче високата активност на играчите в аукциона ще гарантира ежедневни приходи от няколкостотин хиляди евро за разработчиците от Blizzard.

Спечелените от търговия средства ще се акумулират в потребителските сметки на играчите в системата на Blizzard. Ако играчите искат да ги изтеглят за ползване в "истинския свят", това ще се случва чрез системата за онлайн разплащания PayPal, където отново ще се удържа процент от всяка транзакция.

Пари за безработните

По този начин сериозните играчи, които заради манията си по компютърните игри нямат възможност да се издържат чрез работа във физическия свят, ще могат да си осигуряват стабилен доход, правейки това, което обичат и могат най-добре. Най-облагодетелствани ще бъдат играчите от държави с по-нисък стандарт на живот, тъй като възможността да търгуват с по-богати нации повишава стойността на направените печалби.

Така например без особени проблеми един източноевропеец може да припечелва по около 300 евро на месец и реално да се прехранва, играейки Diablo 3, докато на Запад подобен доход не би изглеждал толкова значителен. Виртуалният пазар все пак ще бъде разделен на три региона – Европа, Америка и Азия. Трите аукциона, които ще обслужват въпросните локации, ще бъдат отделени, като по този начин ще се избегне наводняването на американския или европейския пазар с виртуални стоки, събирани от многомилионното население на Далечния изток.

Анализаторът Чейс Хасбрук от Joystiq все пак предупреждава играчите да не си въобразяват, че ще могат да забогатеят, играейки Diablo 3. "Огромният обем на виртуалния пазар и многобройните участници в него ще гарантират изобилие от стоки, което от своя страна ще свали цените им. По този начин печалбите дори на най-умелите търговци рядко ще надхвърлят по няколко долара на предмет", обяснява Хасбрук. "Постоянството, от друга страна, може да превърне участието в търговията в източник на напълно конкурентен доход", добавя той.

Царе на икономиката

Blizzard все пак ще постави ограничение върху броя на търговете, които всеки играч може да организира в даден момент, на десет. Това означава че големи печалби от масовото продаване на евтини предмети няма да бъде възможно. Така обект на наддаване ще бъдат само най-редките и ценни оръжия, брони и ресурси.

Макар и виртуален, пазарът за предмети в Diablo 3 ще бъде подчинен на същите правила, които диктуват и реалната икономика. Няма да бъдат рядкост богатите прекупвачи на предмети, които ще се опитат да монополизират аукциона, изтегляйки най-търсените стоки и впоследствие връщайки ги на по-високи цени. Именно в опита си да контрира подобни практики, Blizzard ще запази правото си да таксува допълнително най-активните потребители на пазара.

От една страна, това, изглежда, ще окуражи играчите да търгуват "честно", но от друга, просто поставя още един инструмент за правене на пари в ръцете на разработчиците. В крайна сметка няма да бъде изключено търговците, които прибягват до спекулации, просто да се примирят с допълнителните такси, жертвайки порция от печалбите си в името на своята пазарна доминация.

Модел за подражание?

Най-големият въпрос, който въвеждането на търговията с истински пари за виртуални стоки повдига, е доколко този модел може да бъде въведен и в други игри и да се превърне в масово явление за цялата индустрия. Популярната в момента стратегия е продаването на съдържание да бъде еднопосочно – от разработчиците към крайните потребители. Това обаче излиза твърде скъпо за голяма част от играчите и в крайна сметка пречи на разработчиците да развият пълния потенциал на бизнесите си.

Прилагането на модела на Diablo 3 изглежда напълно възможно във всяка онлайн мултиплеър игра, която включва откриването на различни съкровища и виртуални ценности. Очевидните примери са заглавията от MMORPG жанра като World of Warcraft и Star Wars: The Old Republic, където и без това има изградена икономика и търговия, която обаче не включва ползването на валута от "истинския свят". От друга страна, идеята на Blizzard умело заобикаля хазартните регулации, тъй като реално не се създават пари от нищото, защото те просто преминават от един джоб в друг.

Така, реално погледнато, компании като Zynga, вместо да продават на виртуални ферми семена за засяване, могат да позволят на потребителите си да се развихрят и да създадат виртуална аграрна икономика във Facebook. Освен че ще бъде по-доходоносно, със сигурност ще бъде и по-забавно.

Източник: http://www.karieri.bg/karieren_klub/suveti/1830047_profesiia_geimur/