четвъртък, 31 юли 2014 г.

Физическите упражнения подобряват паметта заради ендоканабиноидната система

konop-bg-Fizichеskitе-uprazhnеniq-podobrqvat-p-1558846416.jpg

Много изследвания показват, че физическите натоварвания имат благоприятен ефект върху човешката памет. Оказва се, че това е така поради наличието на мозъчна система, която е тясно свързана с растението канабис.

Публикувано през месец октомври в Журнала Хипокампус, изследването водено от бразилски специалисти открива, че подобренията в паметта свързани с физическа активност са осъществими поради специфични пътеки в мозъка, които също така са отговорни за така нареченото 'напушване' - а това са именно CB1 рецепторите в мозъка.

Блокирането на ендоканабиноидната система явно предотвратява положителните ефекти върху паметта при лабораторен тест на мишки.

"В изследването ние подложихме мишките на тест за бягане и издръжливост, който е доказан да помага при пространствената памет. Този ефект беше предотвратен при блокирането на CB1 рецепторите, което индикира, че сигналите от ендоканабиноидната система имат много важна роля в посредничеството на благоприятни ефекти върху паметта."

Докато канабиноидите от канабиса са добре познати в активацията на CB1 рецепторите, тялото има свой собствен комплект от канабиноиди. Един от тях е анандамита, който има подобен ефект на Тетрахидроканабинола (ТХК).

Според авторите на изследването, физическите упражнения повишават нивото на анандамит в тялото.

"Нашите резултати са подкрепени от няколко други изследвания, които показват, че физическите упражнения водят до увеличаване на циркулиращите нива на анандамит, освен че активират канабиноидната система."

Изследването също е открило доказателство, че активността на CB1 рецепторите може да подобри паметта като промотира растежа на мозъчни клетки в зона на мозъка отговорна за паметта и ученето - хипоталамусът. Учените казват, че тяхното изследване не е първото, което показва тези резултати.

"Ендоканабиноидните сигнали са жизненоважни за множество молекулярни и клетъчни събития, които са важни за изучаването и паметта."

Докато ефектите на физическите упражнения върху мозъка се изследват от десетилетия, натурално създаващите се опиоиди (ендорфини) се смята, че играят важна роля. Въпреки това, изследователите сега вярват, че точно ендоканабиноидната система в тялото играе важна роля в неврологията, включително и върху "приятното усещане" получено след тежка тренировка.

Източник: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hipo.22206/abstract

http://www.konop.bg/article/217/fizicheskite-uprajneniq-podobrqvat-pametta-zaradi-endokanabinoidnata-sistema