събота, 23 ноември 2019 г.

Първият “Умен град-гора“ в Мексико ще бъде 100% самодостатъчен

Първият “Умен град-гора“ в Мексико ще бъде 100% самодостатъчен

  

Базираната в Милано архитектурна фирма Стефано Боери Архитекти разкри своя проект за нов, умен град-гора в Канкун, Мексико, който ще е вдъхновен от природата и цели да послужи като модел за устойчиво градско планиране. Създаден за базирания в Хондурас текстилен конгломерат и строителния предприемач Групо Карим, „Smart Forest City“ е предложение за алтернатива на плановете за изграждането на нов търговски квартал в района. Основният план предвижда залесяването на 557 хектара терен, който понастоящем се използва като пясъчна кариера за хотелите. След това на мястото ще започне строителството на зона със смесено предназначение, която би трябвало да стане напълно самодостатъчна от гледна точка на храна и енергия.

  
 

Според замисъла, предложеният умен град-гора в Канкун ще приюти 130 000 жители, както и 7 500 000 растения от 400 различни вида, избрани от ботаника и ландшафтен архитект Лаури Гати. Повече от 200 000 дървета ще бъдат засадени. Целта е да се създаде съотношение 2,3 дървета на жител, докато останалата част от растителността ще бъдат предимно храсти, зелени покриви и вертикални градини. „Благодарение на новите обществени паркове и частни градини, благодарение на зелените покриви и зелените фасади, действително заетите площи ще бъдат върнати на природата чрез перфектен баланс между количеството зелени площи и отпечатъка на сградите“, се казва в съобщението за пресата.

 

  

С помощта на немската компания Transsolar новият квартал ще бъде заобиколен от пръстен от слънчеви панели, които ще осигуряват достатъчно възобновяема енергия, за да задоволят нуждите на жителите. Градът ще включва и селскостопански пояс, който ще обгръща градската зона. Полетата ще се напояват с воден канал, захранван от морска вода, преминала обезсоляване. Паркингът за традиционни превозни средства ще бъде разположен в периферията на града; MIC система (Mobility in Chain) ще осигурява вътрешни електрически и полуавтоматични превозни средства за превоз на жителите и посетителите.

  

 

Като център за тестване за концепциите за устойчив урбанизъм, предложението за умния град-гора в Канкун включва и план за научно-изследователски център, достатъчно голям, за да бъде домакин на международни организации, университетски отдели и компании. Центърът ще включва съоръжения за научноизследователска и развойна дейност, посветени на въпросите на устойчивостта и екологичната инфраструктура.
Рендери: Stefano Boeri Architetti

https://greentech.bg/