петък, 11 март 2016 г.

Nutella - сладка отрова за вас и децата ви

Вижте вредните съставки в течния шоколад


Nutella - сладка отрова за вас и децата ви

Любимият на милиони деца течен шоколад Nutella се оказа отровен, твърди сайтът livingtraditionally.com. Най-опасната съставка в сладкото изкушение е monosodium glutamate (MSG), познат също като E621. MSG (мононатриев глутамат) е екситоксин, широко използван в хранителната промишленост. Той е съставен от около 18% глутаминова киселина (глутамат) и 22% натрий. Съдържа се в изкуствения ванилин. Ванилинът е синтетичен заместител на ванилията. Произвежда се в Китай. За търговски цели се прави изкуствен аромат на ванилия, съставен от синтетичен ванилин или химически модифициран етил ванилин, с по-силни ароматни характеристики.

В Nutella се съдържа и емулгаторът соев лецитин. Известно е, че това е опасно ГМО. Дали го забелязвате по етикетите или не, соевия лецитин се използва изключително широко в хранителната индустрия. Лецитинът е емулгираща субстанция, която се извлича от растенията и дори естествено се синтезира във вашето тяло. Използва се в много продукти и е предназначен да задържи водата и мазнините смесени като по този начин им удължава срока на годност.

Причини да се отбягва употребата на соев лецитин: По-голямата част от соята, която може да се намери на пазара е ГМО, а учените са доказали, че ГМО може да е потенциална заплаха за нашето здраве. ГМ соя съдържа високи нива на токсини, които са в резултат на хилядите биохимикали на растенията и от които са наблюдавани токсични реакции при лабораторни изследвания с животни. Освен това, соята съдържа изофлавоноиди, които представляват фитоестрогени или наподобяват хормоните във вашето тяло и могат да доведат до хормонален дисбаланс. Соята подтиска работата на щитовидната жлеза. Изследвания са доказали, че соята съдържа токсини и оестрогени, които могат да разстроят женския менструален цикъл, да снижат нивата на тестостерон и да предизвикат различни неприятни болести. Соевите зърна са богати на Фитична киселина (phytic acid), която може да блокира абсорбцията на важни минерали като калции, желязо, магнезии, мед, цинк в нашето тяло.

В наши дни, соевия лецитин се произвежда предимно от соево олио, което се екстрахира с химикала хексан. Същия химикал се използва и при рафинирането на слънчогледовото олио. Химическото рафинирането на растителните масла се получава чрез разтваряне на мазнината с хексан, което после се отделя чрез изпарение.

 Друга вредна съставка е палмовото масло. Компанията отнесе доста критики във Франция, точно заради палмовото масло. Наситените мастни киселини увеличават нивото на холестерина в кръвта и провокират развитие на атеросклероза, тромбоза на съдовете, сърдечни заболявания, затлъстяване. Затова палмовото масло е изключително вредно за хора от всяка възраст. Палмовото масло е силен канцероген. Развитите страни отдавна са се отказали от внасянето и влагането на палмовото масло в хранителната индустрия, те ограничават продажбата на продукти, които го съдържат, и на етикета задължително отбелязват наличието му.

Маслата са ценни с това, че съдържат линолева киселина. Колкото повече е тя в тях, толкова по-скъп и полезен е видът растително масло. В растителните масла съдържанието на линолева киселина достига до 70-75%. В палмовото масло линолевата киселина е 5%!

Създателите на течния шоколад защитиха своят продукт с обяснението: „Днес Nutella се оказа по несправедлив начин в центъра на полемиките за палмовото масло. За нас е важно да уточним, че именно въпросното палмово масло гарантира кремообразността на Nutella и стабилността на рецептата й, защото позволява добиването на желаното съдържание, без да се стига до втечняване на мазните съставки“.

Ето и съставките на течния шоколад: