вторник, 27 октомври 2015 г.

Daily Mail гръмна: Откриха "Добруджанската Троя"!...

Събота, 26 Септември 2015 (Статия източник)





В България е открит праисторически култов комплекс на 7500 години, съобщава Daily Mail, цитиран от bgonair.bg. Учените описват палеолитното селище като "най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа".

Сградата някога е покривала площ от над 2153 квадратни фута (200 кв. м.) - по-голяма от тенис корт игрище - а археолозите подозират, че сградата е била на два етажа, което означава, че може би е била с площ приблизително 4306 квадратни фута (400 кв.м.).

Следите от селището, за което се смята, че се е сринало заради земетресение, са открити на "големия остров" в езерото Дуранкулак, лагуна с площ 3,4 кв. км в североизточната част на България, пише blitz.bg .



Разкопките на мястото, известно като "добруджанската Троя" са започнали през 1970г., когато там са открити артефакти, датиращи от около 10 000 г. пр.н.е., заедно с доказателства за неолитното селище, съобщиха български археолози.

През лято 2015г. археолозите откриха огромна сграда с пещ, за която предполагат, че е била използвана около 80 години.

Сградата, построена през халколита или медна епоха, се смята, че се е сринала заради земетресение.



Петър Зидаров, археолог от НБУ в София, заяви за БНТ: "Предизвикателство, пред което сме изправени в момента е да разкрием последователността на напластяване на няколко етажа или етапа на живот в една от най-монументалните сгради въобще в праисторическа Европа с обща запазена площ над 200 квадратни метра, ако е била двуетажна над 400 кв. м."

Възможно е огромната сграда да има два етажа. Говорейки за технологиите по онова време, той добавя:

"Хората, които са живели на това място не само са били отлични строители, но са и сред първите хора, които са започнали да топят метали-самородна мед, самородно злато, изработват накити от тях и търгуват с далечни земи включително до брега на Средиземно море."



Археолозите също така са намерили още едно помещение с култови предмети. От останките от сградата може да се заключи, че са част от комплекс, смятан за първия каменен град в Европа и построен 5500 г. пр. Хр. по време на неолитната култура Хамангия-Дуранкулак. Праисторическите останки датират от първата заседнала земеделска култура в Европа, която е създала и първите каменни сгради в Европа.

Това е единственият напълно проучен град от времето на Троянската война на Балканския полуостров.

Източник: Марица

Източник: http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=49818