понеделник, 20 юли 2015 г.

Божидар Даскалов на 69 г.: Децата, отгледани от добронамерени баба и дядо, наследяват най-доброто от фамилията

Знанията и здравето са условия за еволюцията, но родът е база за физическо и духовно оцеляване, твърди инженерът еколог, радиестезист, бретарианец, биоземеделец и пчелар, и какво ли още не


Божидар Даскалов

Божидар Даскалов

Божидар Даскалов е роден на 29.08.1944 г. във Варна. Дядо му Стойко Йорданов завършва първия випуск на Духовната академия в Самоков и става учител в родното си село Опицвет, Костинбродска околия. По време на войните за национално обединение като капитан командва рота и загива в боевете край река Брегалница. Внукът Божидар завършва точни науки -има диплома за инженер и за мениджър с насоченост към селското стопанство. Неговите интереси обаче са многостранни и обхващат на пръв поглед различни територии.

Опицвет е екологично чист район, в който вирее всичко, най-вече ценни билки. Любознателният инженер завършва специален фармацевтичен курс, събира и сам сади лечебни растения, приготвя най-различни церове за всевъзможните болежки. В наследствените си земи отглежда екологично чисти плодове и зеленчуци, приготвя всякакви храни от тях. Завършва професионален курс по пчеларство и от години сам произвежда пчелен мед. И не единствено това. 

В Опицвет инженерът организира над десетилетие „Пикник на черешова градина” в наследствения си имот. Всеки може да присъства без пари и на палатки и да участва в лектории и демонстрации, в разговорите по теми, които трудно могат да се възпроизведат накратко. Като например: бретарианство, наречено по-простичко хранене със слънчева енергия, енергизирането на вода, облъчване на посевни семена с добра енергия, защита на продукцията с хуманни методи срещу вредителите, първа домедицинска помощ, търсене на подземни води, работа с фините енергии, биоземеделие, работа с природните стихии за усъвършенстване и дълголетие и т.н.

В условията на глобализация, повсеместно отчуждение и обезсмисляне на най-свещените семейно-кръвни връзки родът остава най-малката реална база за физическото и духовно оцеляване на българите в критичния преход, твърди убедено инж. Даскалов. Но не нашенският преход - към демокрация, който продължава вече повече от 20 години, а другият – енергиен, квантов. Съвършеното здраве не е самоцел, а най-нужното условие за физическа, душевна и духовна еволюция, а единствен шанс за развитие на самоунищожаващата се цивилизация е използването на естествени природни средства и стихии. А това става най-добре в рода, в родово имение.

- От дете се интересувах от живата природа и усъвършенстването на човешкото тяло – признава инженерът. - Като ученик се занимавах сериозно с йога, което ми помогна да преодолея редица детски сърдечносъдови, белодробни и алергични заболявания. 

- На млади години ти се занимаваше и с културизъм, с подводен спорт, уиндсърфинг, строи катамаран, за да обиколиш света...
- Да, в много посоки търсех себе си. На 15 г. влязох в кореспондентска връзка с известния тогава културист от Париж Роберт Дюрантон и приложих по негова методика световните постижения в областта на самостоятелното извайване на човешкото физическо тяло като произведение на изкуството. Особено много ме привличаше работата с природните стихии вода и земя. Започнах системно да се занимавам с плуване, като студент във ВМЕИ придобих квалификация на инструктор по подводен спорт, леководолаз, капитан на кораб 20 бруто регистър тона, инструктор по уиндсърфинг, шкипер на ветроходен кораб, съдия по ветроходство и т.н. 

- Малко след промените ти ме покани да участвам в първия международен конгрес по психотроника в България, твърде активен беше в тези среди, докъде стигнаха нещата?
- Всекидневната ми практика с най-съвременни методики за релаксация, концентрация и медитация, както и работата ми с личната ми библиотека от около 30 хил. тома литература, работата ми с фините материи – музика, песен, танц, отвориха надежден канал за връзка с висшите информационни полета и ноосферата за получаване на верни решения на правилно зададени въпроси от всички области. 

- Извинявай, но нищо не разбрах. На фона на колосалната мизерия, когато се чудим как да оцелеем, подобни духовни търсения ми звучат като абсурдни екстри. Как може реално българинът днес да оцелее, какво да прави, за да се спаси - себе си, семейството - в материален, но и в морален план? 
- Реалната база за оцеляване е родът със своето разнообразие от личности, обединени от истинска духовна ценностна система. Реалният начин е взаимно да се учим цял живот, включително и от нашите деца. Има неразрешени задачи, изостанали от далечното минало. Днес те са дадени на съвременното човечество, за да ги разреши правилно. Хората трябва да опознаят себе си, да направят своето родословно дърво, за да се обърнат към своя родов опит, да се поучат от грешките на предишните поколения, да го приложат в личния си живот, както и да не повтарят свои лични грешки. 

- Радетел си на идеята за родовите имения. Какво практически означава това?
- Хиляди поколения преди нас са трупали опит и знания за своето оцеляване. Във физическия свят ние говорим за закон за запазване на енергията, но никой не говори за съхранение и запазване на информацията, още по-малко за родовия опит. В момента се възраждат идеите за създаване на родови имения като пространство на любовта, където растения, животни и хора живеят хармонично. В България даже през турско робство перспективните български родове са имали по 300 и повече декари земя и с цената на тежък труд и железни родови традиции са ги съхранявали за следващите поколения. Получавал ги е само първородният син, доказал на практика, че е носител на висши физически и духовни качества. Прилагайки непознатите за онова време принципи за управление на сложни системи, целият род се е подчинявал на принципа на единоначалието и в дух на хармония с естествената природа. Всеки род е имал свой духовен водач (светец), свое оброчно място (камък или кръст), на което са провеждали ритуали, свързващи живите представители на рода с техните предшественици. Целта била да се получи информация от натрупания родов опит за вземане на верни интуитивни решения по важни въпроси за физическото и духовно оцеляване на рода. 

- Какво е виждането ти за бъдещето?
- В продължение на повече от 30 години се занимавам с изследване на параметрите на моментното състояние на хуманно насочени и духовно ориентирани личности и мога да кажа, че горепосочените параметри могат да бъдат измерени и резултатите да бъдат използвани като програми за действително развитие и хармонизиране на личности и творчески колективи, които искат да положат усилия за своята физическа и духовна реализация. Често гледам майки, които не познават нито себе си, нито малките си възможности, а пък са с големи желания, виждам как малтретират собствените си деца. Виждам деца, които при живи родители живеят като сираци, търсещи малко обич и възможност за своята духовна изява на потенциални гении. Детето трябва да се намира под непосредствения контрол на целия добронамерено настроен към него род, особено на дядо и баба, от които да черпи информация за родовата памет и опит, защото през поколение се засилват наследените качества, за съжаление, както добри, така и лоши. Ето затова давам предложение за създаване на “Център за единение на духовни общности, физическо и духовно оцеляване и работа с индигови и кристални деца“ в моите наследствени земи в с. Опицвет на 25 км западно от София. 


Надя СТАМБОЛИЕВА

Публикувано: 27 февр. 2014, 13:31